Eerste paal nieuwbouw Waalcampus

Datum
30 mrt '23
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Impressie overview Waalcampus. KOW
Impressie overview Waalcampus
Artikel —

Leerlingen van Waalcampus hebben woensdagmiddag de eerste paal geslagen voor hun nieuwe schoolgebouw. De nieuwe locatie moet in de zomer van 2024 klaar zijn.

.
KOW Architect Fabian van der Wielen: “We hebben voor de kinderen en medewerkers van WSKO en Okidoki een gezond, comfortabel en toekomstbestendig gebouw ontworpen dat is afgestemd op het nieuw onderwijsconcept met ‘Walen’. Een gebouw dat voelt als een tweede natuur.”

Geen klaslokalen maar ‘Walen’
Kindcentrum Waalcampus wordt een verzamelgebouw waar kinderopvang Okidoki, basisschool Waalcampus en de gymzaal onder één dak gaan samenwerken. Het idee is dat onderwijs en opvang één logisch geheel vormen vanuit een visie, een team en een plan. Bij Waalcampus worden baby’s, peuters en kinderen tot 13 jaar in een doorgaande lijn gevolgd. Dat gebeurt niet in traditionele klaslokalen, maar in 4 zogenaamde ‘Walen’.

Een efficiënte en doordachte driepoot
“Het nieuwe gebouw is volledig naar deze onderwijsvisie ontworpen”, vertelt architect Van der Wielen. “Het gebouw bestaat uit een driepoot-vorm, waar de diverse Walen en ondersteunende functies over verspreid zijn. Door slim met de ruimte om te gaan, bijvoorbeeld door de gymzaal op de verdieping te ontwerpen en zo min mogelijk gangruimte te maken, ontstaat er een efficiënt en doordacht gebouw.”

Binnen elke Waal wordt de ruimte geboden die elk kind nodig heeft: open plekken waar samengewerkt kan worden, maar ook geborgen plekken waar in alle rust en stilte gewerkt kan worden. De verschillende Walen treffen elkaar in het centrale hart van het gebouw, letterlijk het middelpunt van het gebouw. Deze ruimte is optimaal ingericht om elkaar te ontmoeten, om samen te werken, om te spelen en om te eten.

Impressie leefplein begane grond in het hart van Waalcampus. KOW

Impressie leefplein begane grond in het hart van Waalcampus

Als een tweede natuur
KOW heeft samen met de onderwijsinstellingen een leeromgeving ontworpen die aanvoelt als een tweede natuur. Kleur- en materiaalgebruik zijn geordend en ingetogen. Het idee daarbij is dat juist de onderwijsmiddelen het kind moeten stimuleren. Natuurtinten zoals beige, bruin en groen zorgen voor een aangename sfeer. Dat komt ook terug in het exterieur van de school: de bijzondere vorm van het gebouw en de structuur van het gevelontwerp maken het gebouw interessant, maar niet te druk.

Niet alleen de kleuren en materialen zijn geïnspireerd op de natuur: de natuur wordt ook daadwerkelijk betrokken in het gebouw en daar omheen. Zo zijn er nestkasten mee ontworpen in de gevels. Het gebouw biedt daarmee niet alleen onderdak aan circa 400 leerlingen, maar ook aan voor diverse vogelsoorten, insecten en vleermuizen. Daarnaast komen er ook verschillende soorten beplanting op- en aan het gebouw, een moestuin waar de leerlingen zelf in kunnen tuinieren en wordt het schoolplein zo groen mogelijk ingericht.

Overzicht nestkasten voor vogels, vleermuizen en insecten. KOW

Overzicht nestkasten voor vogels, vleermuizen en insecten

Werk in uitvoering
In ontwerpteam met de adviseurs Van de Laar (constructie), Mul (installaties) en HealthyBuildings (bouwfysica) en in nauwe samenwerking met de projectmanager Oostelbos Van den Berg en de toekomstige gebruikers het ontwerp gemaakt. Dit is samen met TWIN, de engineeringspartner van KOW en aannemer Bertens Bouw uitvoeringgereed gemaakt. Eind maart 2023 is de bouw gestart, rond de bouwvak van 2024 wordt Waalcampus opgeleverd. Dan verhuizen de kinderen, de medewerkers, maar ook de vogels en vleermuizen naar het nieuwe, natuurinclusieve gebouw.

Plangebied Waalcampus, de contouren van de ‘driepoot’ zijn al zichtbaar. KOW

Plangebied Waalcampus, de contouren van de ‘driepoot’ zijn al zichtbaar