Expressieve baksteenarchitectuur

Datum
21 feb '22
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Artikel —

Architectenweb besteedde aandacht aan de Nederlandse baksteenarchitectuur en maakte een selectie van 10 woongebouwen met een expressieve bakstenen gevel. Het door KOW ontworpen STROOM werd ook geselecteerd. Het project in Leidsche Rijn bestaat uit 45 stadswoningen met een architectuur die is geïnspireerd op de Utrechtse Art Deco.

“KOW ontwerpt architectuur die aanvoelt als een tweede natuur. Duurzame en comfortabele woonomgevingen waar mensen zich goed voelen en de balans tussen de menselijke natuur en verstedelijking wordt hersteld. Herkenbare baksteenarchitectuur speelt hierin een belangrijke rol”, zegt Sebastiaan Jansen, architect en partner bij KOW.

Aanzicht westgevel STROOM

Utrechtse Art Deco
Over de inspiratie voor het ontwerp: “We ontwierpen een hedendaagse vertaling vanuit onze analyse van de Utrechtse Art Deco. De kenmerkende verticale en gebogen lijnen, hoge ramen en deuren, een duidelijke ritmiek en ambachtelijk metselwerk hebben we vertaald in een aantrekkelijk gevelontwerp. Door de verschillende beukmaten en verdiepingshoogtes konden we hiermee maximaal variëren, wat terug is te zien in het straatbeeld. Dat bleek de juiste architectuur voor STROOM.”

Geveldetails westgevel STROOM

Modern vakmanschap
KOW heeft het rijk gedetailleerde metselwerk met veel gevoel voor vakmanschap ontworpen en uitgewerkt, aannemer Klaassen Groep heeft het vakkundig uitgevoerd. In de gevel zijn vijf soorten stenen verwerkt in verschillende verbanden en patronen. De reliëfpatronen met afwisselend platte en uitstekende strekken en koppen en het open ‘Brazilaanse’ metselwerk geven interessante schaduweffecten.

Ga voor het gehele bericht naar de site van Architectenweb.nl

Gevelfragment westgevel STROOM