HARMONIE in Capelle aan den IJssel bijna gereed

Datum
11 jul '24
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
‘Poortwachters’ flankeren de opgang naar het dek boven parkeren
Artikel —

In HARMONIE, een ontwikkeling van Blauwhoed en gebouwd door Stebru, wordt de eenzijdige naoorlogse wijk De Hoven II in Capelle aan den IJssel getransformeerd tot een leefbare woonbuurt met kwaliteit en karakter. In totaal komen er 200 woningen in een mix van verschillende eengezinswoningen, appartementen en gerenoveerde sociale huur appartementen. KOW en RROG maakten het ontwerp, TWIN creëerde de BIM modellen ten behoeve van de uitvoering.

Overzicht HARMONIE in zuidoostelijke richting, richting Fluiterlaan (foto Youri Steenbergen)

Eindfase
Sinds het voorjaar van 2022 wordt er gebouwd aan de HARMONIE. Inmiddels zijn het appartementencomplex, de woningen aan de Fluiterlaan en een groot deel van de woningen in het binnengebied opgeleverd en wordt er gewerkt aan de overige woningen, de inrichting van de openbare ruimte en de twee bestaande flats.

HARMONIE aan de Fluiterlaan met appartementen, bebo- en stadswoningen


Wonen aan het dek met gedeelde en privé buitenruimte


Wonen aan het dek met gedeelde en privé buitenruimte

Transformatie bestaande portiekflats
In het project worden twee bestaande portiekflats van woningstichting Havensteder gestript tot op het casco, opnieuw ingedeeld en volledig gerenoveerd. Eén van de flats wordt op de kop uitgebreid met acht nieuwe appartementen en een lift. Hierdoor zijn de woningen allemaal rolstoeltoegankelijk geworden. De werkzaamheden aan de buitenzijde met nieuwe gevels, galerijen en balkons zijn zo goed als afgerond en binnen wordt door Stebru druk gewerkt aan de afbouw van de 56 sociale huurwoningen.

Herenhuizen ontworpen met een architectonisch toolbox met materialen en stijlelementen


Tuinzijde parkwoningen ontworpen met een architectonisch toolbox met materialen en stijlelementen


Entreezijde parkwoningen ontworpen met een architectonisch toolbox met materialen en stijlelementen

Eén architectonisch ensemble
De HARMONIE vormt één architectonisch ensemble. Alle woningen zijn door KOW ontworpen met hetzelfde – veelal circulaire – materialenpalet en dezelfde stijlkenmerken. Door deze bij iedere woonvorm en sfeergebied op een ander manier toe te passen ontstaat een zeer divers beeld die tegelijk sterke samenhang en eenheid vertoont. Kenmerkend voor het project is het hergebruik van gespleten stoeptegels als gevelmetselwerk. In samenwerking met Stebru zijn deze steentje voor steentje uitgewerkt.

Volgens planning is HARMONIE, woningen en openbare ruimte, voor het eind van het jaar gereed. Capelle aan den IJssel is daarmee een duurzame en toekomstbestendige wijk rijker.

Transformatie van bestaande portiekflat met nieuwe gevel en toegevoegde balkons