Hegeman wint tender ‘Bouwveld 10A, Simon Stevin Kazerne, Ede’

Datum
23 apr '18
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Artikel —

Het ontwerpteam van KOW – Studio Komma – RRog heeft samen met de opdrachtgever Hegeman Bouwontwikkeling de tender ‘Bouwveld 10A, Simon Stevin Kazerne, Ede’ gewonnen.

In het plan worden 54 woningen gerealiseerd in een groene en duurzame woonbuurt in Ede met eigentijdse woningen. De woningen worden zorgvuldig ingepast in de bestaande bosrijke en cultuurhistorisch waardevolle omgeving van de Simon Stevinkazerne.

Om de gewenste diversiteit in architectuurbeeld te bereiken, nemen Studio Komma en KOW elk een deel van de woningen voor hun rekening. Eenheid en verscheidenheid staan centraal binnen het ontwerpvraagstuk. Daarbij is gekozen voor een sterke afwisseling van woningtypen en verschijningsvormen. Variërende korrelgrootte, overal met de ogen op de straat, ruimte voor zowel rust als interactie, en met een informeel karakter.

Grote openingen en gevelvlakken zorgen voor een duidelijke vormentaal en geven de wijk een moderne uitstraling. Om een eenheid te creëren in de wijk, wordt één palet toegepast van natuurlijke materialen en ingetogen kleuren. Door het definiëren van een gemeenschappelijke ‘toolbox’ zijn alle woningen uniek, maar blijft tegelijk de samenhang in de wijk geborgd. Onderdeel van deze toolbox is bijvoorbeeld het toepassen van hoogwaardige verbijzonderingen in het metselwerk, zoals Braziliaans verband. De plattegronden van de woningen maken een flexibele indeling mogelijk, met de mogelijkheid om zowel straatgericht als tuingericht te wonen.

Impressie straatbeeld noordzijde

Duurzaam
Als lid van de Stroomversnelling worden de woningen gasloos gebouwd met de Inno Concept Bouwen methodiek van Hegeman. Dit concept gaat uit van flexibel en demontabel bouwen met vernieuwbare (natuurlijke) materialen. De woningen zijn NOM-ready en hebben een gemiddelde GPR score van 8,2. Als volgende stap willen wij de energietransitie verbinden met mobiliteit door elektrische deelauto’s in een Smart Grid te koppelen aan de opwekking met PV-panelen om zo spanningspieken te voorkomen.

Ontwikkeling Simon Stevin kazerneterrein
Simon Stevin is een nieuwe wijk, op de voormalig kazerneterreinen in Ede. In de wijk Simon Stevin worden 330 woningen gebouwd midden in het groen, op de . grens van stad en natuur. Op de hoogte blijven van de ontwikkeling? Klik hier voor koppeling naar de site van Simon Stevin.

Overzicht situatie en woningtypes