Het dak zit erop!

Datum
13 jul '20
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Het nieuwe dak van de Zuiveringshal in het Meterhuiscomplex, Stroom Haarlem (foto John Prins)
Artikel —

In januari van dit jaar is begonnen met de restauratie en uitbreiding van het Meterhuiscomplex in plan Haarlemmer Stroom. Nog geen half jaar later is het hoogste punt bereikt en zit het nieuwe dak er op.

Nieuw dak boven de bestaande muren van de Zuiveringshal (foto John Prins)

De transformatie van het Meterhuiscomplex is de start van de gebiedsontwikkeling Haarlemmer Stroom. Het voormalig bedrijventerrein van 2,5 hectare aan de Spaarne wordt door Lingotto en KBK Bouwgroep herontwikkeld tot creatieve en dynamische hotspot.

Het complex van ca. 3.400 m² bestaat uit drie delen: het Meterhuis, de Zuiverhal en de Oerkap. Het Meterhuis is nog in redelijke bouwkundige staat en wordt gerestaureerd. Van de Zuiverhal stonden alleen de gevels nog overeind, waardoor de mogelijkheid ontstond voor een nieuwe vloerverdeling met een extra verdieping. Door het nieuwe dak ‘op te tillen’ en toevoeging van een nieuwe glazen entree ontstaat een spannend contrast tussen de bestaande baksteen architectuur en de transparante en industriële toevoegingen.

Onderkant constructie en vloer 2e verdieping vanaf de 1e verdieping (foto John Prins)

KOW heeft het complex met een 3D scan in kaart gebracht en het oorspronkelijke ontwerp van Max van Aerschot uit 2003 verder uitgewerkt. In bouwteam is de input van de opdrachtgever Lingotto, bouw- en aannemingsbedrijf KBK en de adviseurs verwerkt in een ‘Revit-light’ model.

Als het complex volgend jaar klaar is gaan Het Meterhuis en de Zuiverhal onderdak bieden aan meerdere bedrijven. De Oerkap is bestemd voor horeca en voorzien van een prachtig terras aan het Spaarne.

Bekijk op YouTube het filmpje dat Lingotto maakte over het Meterhuiscomplex ten gelegenheid van de ‘Dag van de Architectuur’

Zuiveringshal in de richting van het Meterhuis, februari 2020

Impressie Meterhuiscomplex Oerhal en terras aan de kade

Langsdoorsnede Meterhuiscomplex met rechts de Zuiveringshal en links het Meterhuis