Mooiste fietsenstalling van Nederland is open

Datum
6 jul '20
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Ondergrondse fietsenstalling Den Haag CS (Foto Martijn Beekman/gemeente Den Haag)
Artikel —

Wethouder Robert van Asten heeft vorige week de fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein bij station Den Haag Centraal officieel geopend. Vanaf 1 juli kunnen reizigers hier terecht om fietsen te stallen of te huren. Met een oppervlakte van 8.000 m2 voor zo’n 8.000 fietsen is de KJ-Stalling de op één na grootste stalling van Nederland. Door het unieke ontwerp met bijzondere glaswanden met afbeeldingen van iconische Haagse gebouwen is het wel de mooiste stalling van Nederland geworden.

Focust op ruimtelijkheid en de lichtintensiteit
Het ontwerp van KOW, Studio Marsman en Silo is gefocust op ruimtelijkheid en de lichtintensiteit. Vloer, plafond en kolommen zijn wit gecoat waardoor samen met rondgaande lichtwand en de plafondverlichting een bijna daglichtniveau wordt bereikt. De geïntegreerde toepassing van licht en identiteit biedt een haast museale ervaring, laat de ruimte groter lijken en ondersteunt de intuïtieve oriëntatie.

Entree ondergrondse fietsenstalling Den Haag CS (Foto Martijn Beekman/gemeente Den Haag)

Escheriaans stadslandschap
Haagse architectuur vormt de basis van de door Silo ontworpen doorlopende afbeelding op de lichtwand die de stalling omsluit. Gevelfragmenten van 17 iconische Haagse gebouwen zijn subtiel in elkaar verweven tot een 1.000 m2 groot stadslandschap met een Escheriaanse uitstraling. Als je erlangs fietst, ervaar je in een vloeiende beweging de stad. Van het Mauritshuis via de Ridderzaal en het Gemeente Museum naar het Onderwijs- en Cultuur Complex en het stadsdeelkantoor op de Leyweg.

Fietsers betreden de fietsenstalling via één van de zes rolbanden. In de stalling wordt met rood en groen licht de vrije en bezette plaatsen aangegeven en via een QR code kun je je fiets terugvinden tussen de 8.499 andere fietsen.

Bekijk het filmpje dat de NS van de stalling maakte op YouTube

Ondergrondse fietsenstalling Den Haag CS (Foto Martijn Beekman/gemeente Den Haag)