Hoff van Hollant, belemmering wordt meerwaarde

Datum
10 feb '23
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Oplevering Hoff van Hollant Rosmalen.KOW
Oplevering Hoff van Hollant Rosmalen (foto Joris Olde Kalter)
Artikel —

Met een pittig potje jeu de boule is vorige week gevierd dat Hoff van Hollant is opgeleverd. Bart Kuipers van aannemer Plegt-Vos, Robbert Ter Weijden van ontwikkelaar Newomij, wethouder Pieter Paul Slikker en René Buur van KOW daagde elkaar uit om in het glazen huis de ballen zo ver en zo hoog mogelijk te gooien.

Overview Hoff van Hollant met kas aan het spoor (foto Joris Olde Kalter)KOW

Overview Hoff van Hollant met kas aan het spoor (foto Joris Olde Kalter)

Locatie aan het spoor
Het complex met 45 sociale- en levensloopbestendige appartementen staat op een locatie direct aan het spoor. René Buur, algemeen directeur en architect bij KOW: “We hebben van een belemmering een meerwaarde gemaakt. Door de hoge geluidsbelasting kon er eigenlijk alleen op deze plek gebouwd achter een geluidsscherm. Door dat scherm vorm te geven als een kas heeft het complex echt meerwaarde gekregen. Het is een plek geworden waar de bewoners samen komen om te tuinieren, elkaar te ontmoeten, en inderdaad, met elkaar te jeu de boulen.”

We hebben vanuit het ‘Huisvanu Appartementen’ concept van Pleg-Vos een 3-laags bouwblok ontworpen in een U-vorm met de opening naar het spoor. Met 12 sociale huurappartementen van ca. 50 m2 en een beukmaat van 5,1 m1. De andere 33 appartementen hebben een beukmaat van 6,8 en 7,2 m1, zijn levensloopbestendig en bedoeld voor actieve senioren. Aan de kant van het spoor staat de kas van 42 x 3 m1 op een overdekte fietsenstalling met plaats voor 180 fietsen. In het afgesloten hof komt een groene binnentuin, gebruikt en beheerd door de bewoners.

Hoff van Hollant entreezijde. KOW

Hoff van Hollant entreezijde

Huisvanu Appartementen
Met het ‘Huisvanu Appartementen’ concept kunnen appartementsgebouwen snel en nauwkeurig worden gebouwd, zonder in te leveren op beeldkwaliteit. Daarbij wordt gebruik gemaakt van betonnen prefab wandelementen, doorgestapelde balkons en HSB-gevelelementen met voldoende mogelijkheden om een fris en aantrekkelijk gebouw te ontwerpen. René Buur: “In nauwe samenwerking met Plegt-Vos hebben we een prefab gevel ontworpen met gezaagde steenstrips in halfsteens en staand verband met reliëf. En dat ziet er super strak uit!”

Op de balkons komen geïntegreerde plantenbakken zodat bewoners naast de collectieve kas ook een privé kruidentuintje kunnen houden. Zo krijgt het complex niet alleen een frisse maar ook een groene uitstraling.

Geveldetail Hoff van Hollant. KOW

Geveldetail Hoff van Hollant

Gezond, comfortabel en duurzaam
Hoff van Hollant is een gezond, comfortabel en duurzaam project geworden. De appartementen zijn gasloos, ‘all electric’ en voorzien van gebalanceerde ventilatie met CO2 sturing en WTW. Ze worden verwarmd en gekoeld door warmtepompen met lage temperatuur vloerverwarming en koeling. De 336 zonnepanelen op het dak maken het gebouw energieneutraal en voeden elektrische fietsen en (deel)auto’s. Bomen en planten in de omgeving en de binnentuin maken van Hoff van Hollant een natuurinclusief project, maar ze dienen ook als fijnstoffilter op deze locatie aan het spoor. En er is gedacht aan de dwergvleermuis, die hebben nestkasten gekregen in de noordgevels.

Kas Hoff van Holland. KOW

Kas Hoff van Hollant