Kindcentrum Vroondaal feestelijk geopend

Datum
9 nov '22
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Kindcentrum Vroondaal feestelijk geopend. KOW
Kindcentrum Vroondaal feestelijk geopend
Artikel —

Vorige week is het nieuwe Kindcentrum Vroondaal in Den Haag feestelijk geopend. Na een flashmob door de leerlingen uit de bovenbouw en het knippen van een lint betraden kinderen, medewerkers en ouders voor het eerst hun splinternieuwe gebouw aan de Bertrand Russelllaan.

Directeur Stephanie Kasteel is blij met het resultaat: “Het gebouw is werkelijk práchtig. Door het gebruik van lichte kleuren, de goed geïsoleerde lokalen en centrale leerpleinen kunnen onze kinderen zich hier in alle rust ontwikkelen en elkaar volop ontmoeten.”

Eyecatcher bij binnenkomst is het kunstwerk in de centrale hal. De hangende keramische boomstam van Lisa Sebestikova symboliseert de overgang van aarde naar lucht

Onderwijs in units op leerpleinen
KOW heeft voor scholenstichting SCOH en de kinderopvang van Gro-Up (voorheen Triodus) het nieuwe kindcentrum van bijna 4.000 m2 ontworpen. Dennis Voskuil, architect bij KOW: “Vanuit de visie op een doorgaande leerlijn hebben we een rijke en geïntegreerde leeromgeving gemaakt voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Het gebouw is opgedeeld in verschillende clusters met leerpleinen en groepsruimten. De begane grond is gereserveerd voor de onderbouw, het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang. Op de verdieping werken kinderen uit de midden- en bovenbouw samen in units en op de leerpleinen. Naast een gymzaal is er ook een speellokaal voor de onderbouw en een uitdagend schoolplein voor bewegend onderwijs.”

Interieur verdieping KC Vroondaal met leerplein en lokalen. KOW

Interieur verdieping KC Vroondaal met leerplein en lokalen

Isometrie indeling verdieping KC Vroondaal. KOW

Isometrie indeling verdieping KC Vroondaal

Ontmoetingsplaats voor de wijk
Sjoerd Broek, architect bij KOW, is zowel bij de school als het voorzieningencentrum betrokken: “Het kindcentrum maakt deel uit van een door KOW ontworpen voorzieningencluster bij de entree van Vroondaal. Juist in een nieuwe wijk, waar niemand elkaar kent, is een centrale ontmoetingsplaats belangrijk. Dat bevordert de sociale cohesie en het wij-gevoel. De Vroondalers ontmoeten elkaar op het plein, bij de buurtwinkel, de lunchroom of de huisartsenpost. Maar ook op de speelplaats van school.”

Entreezijde KC Vroondaal met (school)plein voor de buurt

Haagsche Chique
“We hebben de entreegebouwen in samenhang ontworpen in een moderne interpretatie van ´Haagsche Chique’. Met een rustige ritmiek van open en dicht en warmgemêleerde bakstenen gevels met gemetselde accenten. Door de mensen van Vink+Veenman is dat heel netjes uitgevoerd.” Aldus de tevreden architecten Dennis en Sjoerd.

Gevelfragment KC Vroondaal

Voorbereid op demografisch groei
De belangstelling voor het kindcentrum is zo groot dat het gebouw nu al eigenlijk te klein is. Bij het ontwerp hebben we daarmee rekening gehouden. Het gebouw is voorbereid op de demografische groei van Vroondaal. Momenteel worden er aan de waterzijde zes lokalen bijgebouwd, die na de zomer van 2023 worden opgeleverd. Dan is het centrum echt klaar en biedt het ruimte aan 675 kleine Vroonendalers.

Ga voor meer informatie over het project naar: https://kow.nl/projecten/kc-vroondaal-denhaag-scoh-triodus/