KOW wint architectenselectie IKC De Horizon in Den Haag

Datum
15 jun '22
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Sfeerbeeld gevel De Horizon
Artikel —

“We hebben voor de kinderen en medewerkers van De Horizon een gezond, comfortabel en toekomstbestendig gebouw voor ogen, waarbij ‘natuur’ en ‘verbinden’ belangrijke thema’s zijn”, zegt Dennis Voskuil, architect bij KOW over de opgave van het nieuwe kindcentrum.

KOW is geselecteerd voor het ontwerp van IKC De Horizon aan de Paets van Troostwijkstraat in Den Haag. Het nieuwe Kindcentrum van ca. 2.770 m2 vervangt het bestaande gebouw en gaat onderdak bieden aan een basisschool, BSO en de uitbreiding van SBO Merlijn. De beoordelingscommissie is enthousiast over onze visie en aanpak en wij zijn trots op het vertrouwen van SCOH, DAK en de Lucas stichting. “We kijken er naar uit om het Kindcentrum samen met de gebruikers, de leerkrachten en de kinderen, verder vorm te geven”, aldus de sociaal gedreven architect.

Bestaand gebouw De Horizon

Het kloppend hart
Het nieuwe kindcentrum faciliteert ontmoeten en samenwerken tussen de verschillende leerlingen, scholen en de wijk. Dennis Voskuil: “Dat doen we door een centraal, transparant hart te maken met een tribunetrap, een bibliotheek en multifunctionele ruimtes. Hier komen de verschillende gebruikers samen en wordt het terrein aan de voorzijde verbonden met het terrein aan de achterzijde. Deze buitenruimtes willen we inrichten als ‘Schoolplein van de Toekomst’ afgestemd op de belevingswereld van verschillende leeftijden. Met natuurlijke materialen maken we plekken om te leren, te ontdekken, te sporten en te spelen, niet alleen voor de leerlingen maar ook voor de buurt.

Vanuit de analyse van de bestaande situatie hebben we voorstellen gedaan om de verkeersstromen te verbeteren met een slimme zoen en zoef zone en een groene fietsenstalling als onderdeel van de buitenruimte.”

Concept van de fietsenstalling

Aanpasbaar en flexibel
Volgens Guido Bekink, duurzaamheidsadviseur bij KOW wordt het gebouw wordt demontabel en aanpasbaar met een open kolommenstructuur. De heldere structuur biedt de mogelijkheid van een flexibele indeling en meerdere onderwijsconcepten. “We gebruiken veel natuurlijke materialen zoals hout en maken het gebouw en de omgeving klimaatadaptief en natuurinclusief. Dat doen we door bruine daken, begroeide gevels en pergola’s, minimale verharding, moestuinen en nestruimtes voor vogels en insecten”.

Penanten met lamellen en pergola’s
“Voor de architectuur van het kindcentrum hebben wij ons laten inspireren door het bestaande gebouw uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. In de gevel komen de penanten, de grote ramen en het ambachtelijk metselwerk terug. Met als toevoeging houten lamellen en pergola’s als bouwkundige zonwering en als buitenlokalen”, aldus Dennis Voskuil. “Dat zorgt voor een comfortabel binnenklimaat en een sprekende gevel.”