KOW wint architectenselectie Kindcentrum Waalcampus in ’s-Gravenzande

Datum
13 apr '21
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Concept met platdak en gymzaal op verdieping
Artikel —

KOW is geselecteerd voor het ontwerp van het nieuwe Kindcentrum Waalcampus van de Westlandse Stichting Katholiek Onderwijs (WSKO). Het nieuwe Kindcentrum van ca. 3.300 m2 komt in de groene, waterrijke parkzone van de ’s-Gravenzandse uitbreidingswijk Waelpolder. De beoordelingscommissie is enthousiast over onze visie en aanpak. Wij zijn trots op het vertrouwen van WSKO, Okidoki Kinderopvang, de gemeente Westland en de adviseurs van Oostelbos Van den Berg.

Visie op de opgave
We hebben voor de kinderen en medewerkers een gezond, comfortabel en toekomstbestendig gebouw voor ogen, waarbij ‘natuur’ en ‘verbinden’ belangrijke thema’s zijn.

Om optimaal gebruikt te maken van het driehoekige perceel stellen we een Y-vormig gebouw in het groen voor. Door deze vorm is het gebouw alzijdig en met een centraal hart op het kruispunt. Hier worden de basisschool, kinderopvang en gymzaal met elkaar verbonden en wordt ontmoeting tussen de gebruikers gestimuleerd.

Concept indeling begane grond KC Waalcampus

Concept indeling verdieping KC Waalcampus

Het Kindcentrum staat rondom in contact met de groene buitenruimtes, met verschillende speel- en leerplekken en een slimme kiss & ride zone. Tijdens schooltijd wordt de zone gebruikt als speelplaats waar bewegen centraal staat, na schooltijd kan hier in het groen worden geparkeerd.

De heldere structuur biedt de mogelijkheid van een flexibele indeling en meerdere onderwijsconcepten. We hebben binnen onze visie een hellende- en platte dakvorm uitgewerkt. Elk met een eigen groene en natuurlijke uitstraling, beide toekomstbestendig voorbereid op de demografische ontwikkelingen van de nieuwe wijk. Bij de platdakvariant is de gymzaal op de verdieping gesitueerd en kan het gebouw op de koppen worden uitgebreid. Bij de kapvariant kunnen extra lokalen worden ingebreid op zolder.

We kijken er naar uit om het Kindcentrum samen met de gebruikers – de leerkrachten en de kinderen – verder vorm te geven.

Doorsnede KC Waalcampus

Concept KC Waalcampus, een Y vormig gebouw in het groen