KOW wint selectie Da Costa School in Rotterdam

Datum
6 mei '24
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Impressie hoofdentree gevel KC Da Costa
Artikel —

Na een intensief selectieproces met verschillende dialoogrondes is KOW door de gemeente Rotterdam en stichting PCBO geselecteerd voor het ontwerp van de Da Costaschool. Samen met Merosch (installaties), ZRi (bouwfysica), Van de Laar (constructie) en Bijkerk (bouwkosten) hebben we een schetsontwerp gemaakt voor het nieuwe Kindcentrum in de Afrikaanderwijk.

Dennis Voskuil, architect bij KOW: “We hebben voor de wijk een open, uitnodigend, licht en laagdrempelig gebouw ontworpen. De grote ramen op de begane grond zorgen voor een goede verbinding tussen binnen en buiten en maakt het gebouw uitnodigend. De diversiteit en kleur van de Afrikaanderwijk komt terug in de gekleurde bakstenen en in de verschillende metselwerkverbanden.”

De nieuwe Da Costaschool komt op de locatie van de bestaande Nelson Mandelaschool aan De La Reystraat. In het kindcentrum van 2.000 m2 BVO komt een basisschool voor PCBO, een peuterspeelzaal voor Peuter&Co, BSO voor KindeRdam, een ouderkamer en een gymzaal voor het sportbedrijf Rotterdam.

Impressie het centrale hart in KC Da Costa

Rond het centrale hart
“De functies binnen de school zijn ontworpen rond het centrale hart, een erg belangrijke plek voor de school”, aldus KOW architect Sjoerd Broek. “Een multifunctioneel atrium waar de ouderkamer, speellokaal en de tribunetrap op diverse manieren ingezet kunnen worden voor voorstellingen en bijeenkomsten”. Hier komt licht binnen via op het noorden gerichte daklichten. De gymzaal is separaat toegankelijk en kan ook buiten schooltijd door de wijk worden gebruikt.

Schematische indeling

Impressie centraal trappenhuis met veel daglicht

Integraal duurzaam
Onderdeel van het ontwerp is de buitenruimte met natuurlijk spelen voor verschillende leeftijdsgroepen. Met veel groen en minder verharding is het schoolplein klimaatadaptief en natuurinclusief. De gemengde haag biedt samen met de voorzieningen in de gevel nestgelegenheid voor insecten, vogels en vleermuizen.

Het gebouw is flexibel en toekomstbestendig door een demontabele stalen constructie en een vrij-indeelbare plattegrond. Ook in het installatieontwerp is hier rekening mee gehouden, met een gescheiden systeem voor de school en de gymzaal. Door een goede oriëntatie van de lokalen op het noorden wordt de energievraag, die nodig is voor koeling, beperkt. De opbrengst van de benodigde PV-panelen wordt afleesbaar gemaakt in het atrium, zodat dit educatief kan worden gebruikt voor de leerlingen en ouders.

Creatief en interactief
De komende maanden gaan we het ontwerp verder uitwerken. Dat doen we in creatieve en interactieve sessies samen met de opdrachtgevers, het team en de leerlingen. Daarbij gebruiken we VR om varianten inzichtelijk en toegankelijk te maken.