Leytsche Hof komt bovengronds

Datum
25 mei '23
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Leytsche Hof in uitvoering. KOW
Leytsche Hof in uitvoering
Artikel —

Onlangs is de bouw gevierd van ‘Leytsche Hof’ in Leidschendam. Met het plaatsen van de laatste betonnen wand in de parkeerkelder door wethouder Bianca Bremer komt het door KOW ontworpen complex bovengronds.

Impressie overview Leytsche Hof richting Damcentrum. KOW

Impressie overview Leytsche Hof richting Damcentrum

153 woningen rond een waterbergende binnentuin
Leytsche Hof in het nieuwe centrum van Leidschendam wordt door de combinatie BPD en SDJ ontwikkeld als een semigesloten blok rond gemeenschappelijke binnentuin met 153 huur- en koopwoningen. Met appartementen in de hoogbouw, royale herenhuizen langs de nieuwe gracht en boven-beneden woningen aan de verbindingsweg naar het damcentrum. De waterneutrale binnentuin komt op het dak van de parkeergarage met 160 plaatsen en een bassin voor opslag van hemelwater.

Doorsnede over het binnenhof met rechts de Schoorlaan. KOW

Doorsnede over het binnenhof met rechts de Schoorlaan

Een aantrekkelijk stedelijk milieu
De vijf plandelen zijn in samenhang ontworpen in een architectuur geïnspireerd op historische grachtenpanden en pakhuizen en onderscheiden zich door verschillende hoogtes, platte en hellende daken en metselwerk in verschillende kleuren, structuren en verbanden. Daarmee krijgt Leytsche Hof een herkenbare, aantrekkelijke en uitnodigende uitstraling.

Impressie herenhuizen aan de Schoorlaan. KOW

Impressie herenhuizen aan de Schoorlaan.

KOW architect André Kroese: “Voor een aantrekkelijk stedelijk woonmilieu is een goede aansluiting van de woning op de straat van cruciaal belang. In Leytsche Hof is hier veel aandacht aan besteed. Zo hebben de woningen aan de Rijnlandstraat een leefkeuken aan de straat met aan het trottoir een zitelement in de avondzon. Binnen en buiten worden op deze manier met elkaar verbonden. Dit zorgt voor interactie tussen bewoner en passant en draagt zo bij aan het verbeteren van het stedelijk leven. De klimplanten in de bakken naast de voordeur zorgen voor vergroening van de straat.”

Planning
Het plan is in bouwteam met RRog, de adviseurs Swinn, DGMR, ZRi, Galjema en aannemer Batenburg uitgewerkt in BIM Revit met TWIN, de digitale tweeling van KOW, als beheerder en coördinator van het integrale model. De bouw is in oktober 2022 gestart en de eerste opleveringen staan gepland voor begin 2025.

Impressie Leytsch Hof hoek Oude Trambaan en Rijnlandstraat. KOW

Impressie Leytsch Hof hoek Oude Trambaan en Rijnlandstraat