Meterhuis genomineerd voor Lieven de Key penning 2022

Datum
18 okt '22
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Meterhuiscomplex genomineerd voor Lieven de Key penning 2022 KOW
Meterhuiscomplex genomineerd voor Lieven de Key penning 2022
Artikel —

Trots en vereerd zijn we! Het Meterhuiscomplex op het Haarlemse STROOM terrein is genomineerd voor de Lieven de Key penning 2022. Het is één van de 10 spraakmakende Haarlemse projecten in de categorie Monumentenzorg & Erfgoed die voor deze publieksprijs in aanmerking komen. Stemmen kan (bij voorkeur op het Meterhuis) tot 20 november via www.spraakmakendhaarlem.nl.

Het Meterhuiscomplex aan de Spaarne

Transformatie industriële erfgoed
KOW heeft samen met Lingotto, Max van Aerschot en KBK Bouwgroep het vervallen industriële erfgoed getransformeerd tot een uber hip bedrijfsverzamelgebouw met horeca. Met respect voor de oorspronkelijke architectuur in combinatie met een eigentijdse uitbreiding.

Meterhuis (links) en Zuiverhuis (recht) met de nieuwe dakconstrctie

Belangrijke sociale en economische impuls
Met de transformatie van het Meterhuiscomplex wordt een belangrijke sociale en economische impuls gegeven aan de ontwikkeling van de Waarderpolder. Op het terrein aan het Spaarne, werd door de Gemeentelijke Lichtfabrieken vanaf 1902 lichtgas geproduceerd voor de openbare verlichting. Het complex waar ooit het gas werd gezuiverd en gemeten is nu een bedrijfsverzamelgebouw met 400 werkplekken waarin onder andere Pepperminds zich heeft gevestigd. ‘Mooie Boules’ heeft zich gevestigd op het voormalige ‘Regeneratieveld’. Onder de ‘Oerkap’ werd ijzeroxide, gebruikt voor de reiniging van het gas, geschikt gemaakt voor (her)gebruik. Nu combineert deze ‘speeltuin voor volwassenen’ spelen – Jeu de boulen – met lekker eten en gezelligheid.

Ga voor meer informatie over het Meterhuiscomplex naar https://kow.nl/projecten/meterhuiscomplex/

Mooie Boules onder de Oerkap

Interieur van het Zuiverhuis