Meterhuiscomplex Haarlemmer Stroom in uitvoering

Datum
10 mrt '20
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Nieuwe vloer voor de Zuiveringshal in uitvoering
Artikel —

Onlangs is begonnen met de restauratie en uitbreiding van het Meterhuiscomplex in plan Haarlemmer Stroom. Respect voor de mannen die in de stromende regen de wapening voor de nieuwe funderingsvloer van de Zuiveringshal aan het vlechten zijn.

Haarlemmer Stroom is een gebied van 2,5 hectare dat door Lingotto en KBK Bouwgroep herontwikkeld wordt tot creatieve en dynamische hotspot. KBK bouwgroep is eind januari gestart met de transformatie van het monumentale Meterhuiscomplex aan het Spaarne tot een veelzijdig bedrijfsverzamelgebouw met horeca.

Zuiveringshal in de richting van het Meterhuis

Meterhuiscomplex
Het monumentale Meterhuiscomplex uit 1905 bestaat uit drie met elkaar verbonden deelgebouwen; het Meterhuis, de Zuiveringshal en de Oerkap, ieder met een eigen karakter. Het complex is in totaal ca. 3.400 m² en maakt onderdeel uit van de totale ontwikkeling van 60.000 m². Als het Meterhuiscomplex volgend jaar klaar is gaat de Zuiveringshal onderdak bieden aan Pepperminds marketing/sales, het Meterhuis en de de Oerkap zijn bestemd voor bedrijven en horeca, met een terras langs het water.

Vanwege de monumentale status van de gebouwen zal de originele architectuur waar mogelijk in ere worden hersteld. De combinatie van de glazen gevel en overkapping en de monumentale gietijzeren kolommen en bakstenen binnenwand zorgt voor een spannend contrast en een industriële, maar moderne uitstraling. KOW heeft het complex met een 3D scan in kaart gebracht en het ontwerp van Max van Aerschot verder uitgewerkt. In bouwteam is de input van Lingotto, KBK, de adviseurs en de gebruikers verwerkt in een geïntegreerd Revit model.

Langsdoorsnede nieuwe situatie Meterhuiscomplex met links het Meterhuis en rechts de Zuiveringshal

Haarlemmer Stroom
Het Meterhuiscomplex bevindt zich op een terrein dat sinds de zomer van 2018 de naam Haarlemmer Stroom draagt en in de komende jaren een indrukwekkende metamorfose zal ondergaan. Van verwaarloosd industrieel erfgoed naar een nieuwe en vitale hotspot in Haarlem.

Haarlemmer Stroom wil een gebied zijn om te werken, te ontmoeten en te beleven. Doordeweeks wordt er gewerkt in een inspirerende omgeving en staan zakelijke ontmoetingen en evenementen centraal. In het weekend moet het terrein een plek worden voor ontspanning, cultuur en evenementen voor een brede doelgroep. De authentieke gebouwen, de groene, open ruimtes ertussen en de oever van het Spaarne bieden een podium voor zo’n mix van verschillende functies.

Impressie Meterhuiscomplex Oerhal en terras aan de kade