Meterhuiscomplex Haarlemmer Stroom ziet het licht

Datum
23 jan '20
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Bouw Meterhuiscomplex Haarlem start met lichtshow
Artikel —

Dinsdag is aan het eind van de middag de eerste stap gezet voor de uitvoering van het plan Haarlemmer Stroom. Met een licht- en videoshow werd de restauratie van het Meterhuiscomplex door wethouder  Floor Roduner en Annet Elzenaar van Haarlemmer Stroom in gang gezet.

Haarlemmer Stroom is een gebied van 2,5 hectare dat door Lingotto en KBK Bouwgroep herontwikkeld wordt tot creatieve en dynamische hotspot. KBK bouwgroep start nu met de renovatie en nieuwbouw van het bijzondere Meterhuiscomplex aan de Industriehaven van het Spaarne.

Impressie Meterhuiscomplex aan de pleinzijde met op de voorgrond de zuiveringshal (VERO visuals)

Meterhuiscomplex
Het monumentale Meterhuiscomplex uit 1905 bestaat uit drie met elkaar verbonden deelgebouwen; het Meterhuis, de Zuiveringshal en de Oerkap, ieder met een eigen karakter. Het complex is in totaal ca. 3.400 m² en maakt onderdeel uit van de totale ontwikkeling van 60.000 m². Als het Meterhuiscomplex volgend jaar klaar is gaat de Zuiveringshal onderdak bieden aan Pepperminds marketing/sales, het Meterhuis en de de Oerkap zijn bestemd voor bedrijven en horeca, met een terras langs het water.

Vanwege de monumentale status van de gebouwen zal de originele architectuur waar mogelijk in ere worden hersteld. De combinatie van de glazen gevel en overkapping en de monumentale gietijzeren kolommen en bakstenen binnenwand zorgt voor een spannend contrast en een industriële, maar moderne uitstraling. KOW heeft het complex met een 3D scan in kaart gebracht en het ontwerp van Max van Aerschot verder uitgewerkt. In bouwteam is de input van Lingotto, KBK, de adviseurs en de gebruikers verwerkt in een geïntegreerd Revit model.

Luchtfoto van de Haarlemse Lichtfabriek uit 1910 met het Meterhuiscomplex

Haarlemmer Stroom
Het Meterhuiscomplex bevindt zich op een terrein dat sinds de zomer van 2018 de naam Haarlemmer Stroom draagt en in de komende jaren een indrukwekkende metamorfose zal ondergaan. Van verwaarloosd industrieel erfgoed naar een nieuwe en vitale hotspot in Haarlem.

Haarlemmer Stroom wil een gebied zijn om te werken, te ontmoeten en te beleven. Doordeweeks wordt er gewerkt in een inspirerende omgeving en staan zakelijke ontmoetingen en evenementen centraal. In het weekend moet het terrein een plek worden voor ontspanning, cultuur en evenementen voor een brede doelgroep. De authentieke gebouwen, de groene, open ruimtes ertussen en de oever van het Spaarne bieden een podium voor zo’n mix van verschillende functies.

Impressie Meterhuiscomplex met de Oerkap aan de kade van de Industiehaven (VERO visuals)

Bestaande situatie Meterhuis en restanten van de Oerkap aan de kade

Bestaande situatie Zuiveringshal