Mockup laat BIM model werkelijkheid worden

Datum
5 mrt '23
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Betonnen model Hibex geveldeel Maestro. KOW
Betonnen model Hibex geveldeel Maestro. De witte band is bewerkt in Photoshop.
Artikel —

Maestro wordt de nieuwe landmark in Den Haag Zuid-West. Kenmerkend voor de 75 meter hoge toren zijn de horizontale geleding en de verticale cannelures in de penanten, geïnspireerd op de wederopbouwarchitectuur.

Impressie overview Maestro in zuidwest Den Haag KOW

Impressie overview Maestro in zuidwest Den Haag

Sebastiaan Jansen, architect en creatief directeur bij KOW: “Omdat dit zo beeldbepalend is hebben we van dit geveldeel al in het schetsontwerp een kartonnen mockup op ware grootte gemaakt van dit geveldeel. Twee jaar later zitten we midden in de werkvoorbereiding en heeft leverancier Hibex een betonnen model gemaakt. De proef laat zien dat het element gemaakt kan worden en dat we het juiste kleurenpalet hebben gekozen. Ik ben er heel tevreden over!”

Door KOW gemaakte kartonnen mockup geveldeel Maestro

Door KOW gemaakte kartonnen mockup geveldeel Maestro

“We werken met Hibex en de andere uitvoerende partijen samen in een gezamenlijk BIM model”, vertelt Bart van de Broek, projectmanager bij TWIN, de engineeringspartner van KOW. “Zo kunnen we daadwerkelijk ‘as built’ het project uitwerken en voorbereiden. Het door ons beheerde model wordt gebruikt om bijvoorbeeld maltekeningen te maken. Het model wordt ook gebruikt voor de calculatie en planning.”

Gevelfragment uit het BIM model. KOW

Gevelfragment uit het BIM model

Gevelfragment uit het BIM model. kow

Gevelfragment uit het BIM model

Op de locatie van het voormalige verpleeghuis De Lozerhof worden naar ontwerp van KOW vier nieuwe gebouwen gerealiseerd, die met elkaar zijn verbonden door een gemeenschappelijke binnentuin op het dak van een parkeergarage. In het door Stebru ontwikkelde woon-/zorgproject komen 123 middeldure huurappartementen, 127 koopappartementen en 136 intramurale zorgeenheden. In het zorgdeel van Saffier komen ook voorzieningen voor bewoners en de buurt zoals een buurtsuper, een restaurant en een huisartsenpost.

Mal van het betonnen geveldeel Hibex. KOW

Mal van het betonnen geveldeel Hibex

Op dit moment wordt het oude verpleeghuis circulair gesloopt. Naar verwachting start Stebru rond de zomer met de bouw en worden de eerste woningen begin 2026 opgeleverd. Wonen in de nieuwe landmark van zuidwest Den Haag? Ga dan naar https://woneninmaestro.nl/