Modern vakmanschap in Hooge Steenen Leidsche Rijn

Datum
14 jun '22
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Hooge Steenen aan de Athenestraat Leidsche Rijn in uitvoering
Artikel —

“We hebben voor ontwikkelende bouwer Hurks het ontwerp van Hooge Steenen tot in detail uitgewerkt, steentje voor steentje. Nu het Parkblok bijna klaar is zie je hoe goed dat heeft gewerkt”, zegt Menno Voss, architect bij KOW over het ambachtelijke project in Leidsche Rijn.

Appartementenblok aan het Carréplein Leidsche Rijn

Twee blokken, twee architectenbureaus
Het project Hooge Steenen bestaat uit de bouwblokken ‘Parkblok’ en ‘Het Carré’ die gefaseerd worden gebouwd. Bovenop een ondergrondse parkeergarage is het Parkblok met 29 duurzame herenhuizen en 18 appartementen nu bijna voltooid en worden de eerste woningen binnenkort opgeleverd.

Om de individualiteit van de woningen te benadrukken is het project ontworpen door twee architectenbureaus: KOW en SlangenHochstenbach. Elk een eigen architectonische benadering op de centrale thema’s herkenbaarheid, dynamiek en speelsheid.

Menno Voss (KOW, rechts) en Roel Hochstenbach (SlangenHochstenbach)

“Voor dit hoogstedelijk woonmilieu met gesloten bouwblokken hebben we ons laten inspireren door woonwijken uit de 19de eeuw, zoals het Wilhelminapark in Utrecht en het Museumkwartier in Amsterdam. Met dezelfde ambachtelijke kwaliteit en gedetailleerdheid van de gevels, de variatie binnen een samenhangend geheel en de menselijke maat,” aldus Menno Voss.

Verspringende daksilhouet
De herenhuizen aan de Athenestraat en de Laan van Sofia volgen het oplopende maaiveld, met een hoogteverschil over het blok van bijna drie meter! Menno Voss zegt hierover: “Door het verspringende daksilhouet lijkt het alsof het blok op natuurlijke en speelse wijze tot stand is gekomen.”

Geveldetails straatbeeld Athenestraat Leidsche Rijn

Extra hoogte op de begane grond
De grotendeels 4-laagse herenhuizen zijn zo uitgewerkt dat de onderste twee verdiepingen ruimte bieden voor thuiswerken of aan huis gebonden beroepen en dragen zo bij aan een levendig straatbeeld. Op de kruising van de twee kavels komen twee extra lagen. Architectonisch is dit hoogteaccent verfijnd uitgewerkt met een rijke detaillering in baksteen in verschillende verbanden en natuursteen accenten. Op de hoek komt een buurtcafé, centraal gelegen aan het plein.

Naar verwachting worden de eerste woningen in juli opgeleverd. Geïnteresseerd? Één van de appartementen staat te koop, kijk op funda voor de prijs en de beelden.