Modern vakwerk in de gevel van De Bank

Datum
11 jun '24
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Handgemaakte spuwer als noodoverstort bij De Bank
Artikel —

KOW heeft voor Waaijer Projectrealisatie De Bank in Voorburg ontworpen en uitgewerkt. Op de locatie van de voormalige Rabobank wordt een markant gebouw gerealiseerd met verwijzingen naar het ‘Expressionisme’. Kenmerkend voor deze stijl is de ambachtelijke schoonheid van organische vormen en gedetailleerd metselwerk.

Jean-Paul van Alten, architect bij KOW: “Na de karakterloze architectuur van het bankgebouw uit de jaren ’80 wilden we de plek verrijken met een mooi gebouw refererend aan de ambachtelijke architectuur van de jaren twintig. Dat doen we met gemetselde ronde vormen maar ook met ambachtelijke details zoals handgemaakte spuwers. Niet alles komt standaard uit de fabriek, je kunt materialen als zink en lood nog steeds bewerken! Samen met de vakmensen van Waaijer Bouw hebben van iets praktisch als een noodoverstort iets bijzonders gemaakt met een knipoog naar de spuwers op gotische kerken.”

Werktekening spuwer als noodoverstort


Detail noodoverstort De Bank

Het getrapte gebouw op de hoek van de Parkweg met de Rozenboomlaan omvat 16 appartementen in 5 bouwlagen met parkeren op eigen terrein. In De Bank komen luxe appartementen en penthouses in grootte variërend van 106 tot 188 m2, maar ook sociale huurwoningen van ca. 50 m2. Vanaf vorig jaar zomer wordt er gebouwd aan De Bank. Inmiddels is het hoogste punt bereikt en staat de oplevering gepland voor begin 2025.

Rondgemetselde balkons van De Bank


Impressie De Bank in Voorburg