Nieuwe fase breekt aan voor duurzame en inclusieve HARMONIE

Datum
14 apr '22
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Sfeerimpressie westzijde HARMONIE met gerenoveerde flat met uitbreiding, parkwoningen en appartementencomplex
Artikel —

“We gaan beginnen aan de bouw van een moderne, gemengde stadsbuurt, voor jong en oud”, zegt Sebastiaan Jansen, architect en partner bij KOW. “We hebben HARMONIE ontworpen volgens ons concept van natuurlijk.stedelijk.leven. Het wordt buurt waar ‘participatie’ logisch is en ‘welzijn’ hoog in het vaandel staat. Een duurzame buurt, met ruimte voor water, spelen, ontmoeting, werken en de (deel-)economie. Met een architectuur die voelt als een tweede natuur in een omgeving met een hoge verblijfswaarde voor bewoners en bezoekers. Ik kan niet wachten!”

In de nabijheid van het stadshart van Capelle aan den IJssel ligt de na-oorlogse wijk Hoven II. De gemeente wil samen met Woningstichting Havensteder een nieuwe toekomst voor deze buurt. Het team van Blauwhoed, Stebru, RROG en KOW heeft hiervoor plan HARMONIE uitgewerkt.

Stedenbouwkundig plan HARMONIE met links- en rechtsboven de gerenoveerde flats

Parkachtig wonen met een stedelijk randje
Hoven II is een karakteristieke wijk uit de jaren ’60 en ’70. Een gestempeld plan met 12 identieke portiekflats die niet meer voldoen aan de hedendaagse eisen op gebied van energetica en toegankelijkheid. De oorspronkelijke opzet van de Hoven II zorgde voor grootschalige en anonieme woon- en parkeerhoven. Dit wordt radicaal anders in HARMONIE. Stedenbouwkundige zones krijgen een eigen identiteit en een losse verkaveling. Een verkaveling met kleinschalige blokken in een transparante en parkachtige openbare ruimte.

Meer balans in de wijk
In totaal komen er 200 woningen in het plan terug; een mix van verschillende types eengezinswoningen, appartementen en sociale huur appartementen. Een mix die zorgt voor meer balans in de wijk.

Verantwoord en circulair slopen
In de afgelopen maanden zijn 10 van de 12 flats op verantwoorde wijze gesloopt door Antea. De uitkomende materialen worden circulair verwerkt en komen deels weer terug in de HARMONIE. In de gevels worden gespleten stoeptegels gebruikt en gebroken beton wordt verwerkt in schanskorven. Zo passen we bestaande materialen toe in het nieuw ontwerp.

Gespleten stoeptegels als gevelsteen (links) – KOWer Marco Kars test de toegankelijkheid van de bestaande flatwoningen (rechts)

Gestripte en te renoveren portiekflat in HARMONIE

Hoogwaardige renovatie met uitbreiding
Twee van de portiekflats worden in opdracht van Havensteder hoogwaardig gerenoveerd, verduurzaamd en uitgebreid. Deze flats zijn gestript tot op de betonnen constructie. Omdat de nieuwe woningen ontsloten worden via een galerij, zijn ook bestaande portiektrappen verwijderd. Hier worden vloeren aangebracht om extra ruimte voor de nieuwe woningen te scheppen. In het gestripte casco komen 24 grotere, nieuwe sociale huurwoningen. In de nieuwe aanbouw komen nog eens 8 (sociale huur)appartementen speciaal bestemd voor senioren.

Eenheid en verscheidenheid
De HARMONIE vormt één architectonisch ensemble. De nieuwe woningen en de gerenoveerde flats zijn door KOW ontworpen met één circulair materialenpalet en dezelfde stijlelementen. Door deze materialen en stijlelementen bij iedere woonvorm en sfeergebied op een ander manier toe te passen ontstaat een zeer divers beeld die tegelijk een sterke samenhang en eenheid vertoont. De stedenbouwkundige zones en stroken worden afgerond met in-het-oog springende kopwoningen en hoogteaccenten waarmee de wijk haar nieuwe identiteit etaleert naar de omgeving.

Impressie Herenhuizen in HARMONIE Capelle a/d IJssel

Start van een nieuwe fase
Nu al het sloop- en grondwerk klaar is kan er door Sterbu worden gebouwd aan de HARMONIE. Nieuwe kopers, huurders en de betrokken partijen worden op 21 april uitgenodigd om de start van de bouw te vieren. Dan gaat onder toezicht van de wethouder de eerste paal de grond in.

Volg de bouw live
Op het dak van het gemeentehuis staat een webcam gericht op het Stadsplein. Als je het scherm op ‘volledig zet, is op de achtergrond de ontwikkeling van HARMONIE goed zichtbaar en kan sloop en bouw live worden gevolgd en teruggekeken.

Beeld van de webcam van het stadscentrum met op de achtergrond Hoven II op 26 september 2021

Beeld van de webcam van het stadscentrum met op de achtergrond Hoven II op 12 april 2022