Praktijkonderwijs in de praktijk

Datum
19 dec '23
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Praktijkonderwijs bij VSO De Startbaan
Artikel —

KOW heeft voor onderwijsstichting Klasse en zorgstichting Gemiva het ontwerp gemaakt voor de transformatie van het voormalige Driestar College in Gouda. In het vernieuwde complex van 5.800 m2 BVO heeft Praktijkcollege De Startbaan beschikking over 24 leslokalen, waaronder diverse praktijklokalen. De Startbaan maakte onlangs een superleuk filmpje over praktijkonderwijs in de praktijk. “Daar doen we het voor!” aldus de trotse architect Dennis Voskuil.

.

Ga naar https://www.facebook.com/destartbaangouda/videos/3520164291632762 voor het filmpje op de facebook pagina van De Startbaan

Praktijklokaal koken De Startbaan

Transformatie De Nieuwe Clematis
Het bestaande hoofdvolume is volledig gerenoveerd en de bestaande laagbouw is vervangen door 2-laagse nieuwbouw. De lichtgrijs gestucte gevelisolatie en de warmgrijze nieuwe aluminium kozijnen geven het gebouw een heldere, frisse uitstraling met een minimale warmtetransmissie.

Dennis Voskuil: “De gevel van de nieuwbouw en van het bestaande gebouw zijn op dezelfde wijze opgebouwd, waardoor het oude en het nieuwe bouwdeel tonen als één geheel. Tussen de kozijnen worden de penanten voorzien van blauwe en oranje panelen. Blauw voor Klasse en oranje voor Gemiva. Zo maakt het gebouw een nieuwe frisse start met een eigen identiteit en herkenbaarheid.”

Isometrie indeling verdieping De Nieuwe Clematis met in het blauw de lokalen van het VSO

Leer- en zorgprogramma
Naast de ruimtes voor het SO en het VSO voor onderwijsstichting Klasse zijn er in De Nieuwe Clematis tien groepsruimtes voor de dagbehandeling van kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking van Gemiva. Verder zijn er twee gerenoveerde gymzalen, en behandelruimtes voor logopedie, fysiotherapie, ergonomie en een ontwikkelingspsycholoog. Ook zijn er een speciale Speel-o-theek en meerdere buitenspeelplaatsen.

Duurzaam en gezond
Het onderwijs- en zorggebouw van 5.800 m2 BVO is duurzaam, gezond en toekomstbestendig. Goed geïsoleerd en met een lucht-/warmtepomp voor LT-vloerverwarming in de nieuwbouw en een gebalanceerde, CO2 gestuurde luchtbehandeling voor het bestaande deel. De PV-panelen op het dak zijn goed voor circa 25% van de gebouwgebonden elektriciteit. Met de gebalanceerde ventilatie voldoen de onderwijsruimtes aan de eisen ‘Frisse School’ Klasse B.

Door het hoofdvolume niet te slopen en veel van de bestaande constructie en indeling her te gebruiken wordt niet alleen veel materiaal bespaard, maar ook de CO2 uitstoot sterk gereduceerd door het beperken van transportbewegingen ten opzichte van sloop/nieuwbouw. Daarmee heeft het vervallen gebouw uit de jaren ’70 een frisse nieuwe start gekregen.

Overview bestaande gebouw Tristar College

Overview De Nieuwe Clematis