Apenheul Gorillavallei

Gorillavalei geïntegreerd in het landschap van de Apenheul

Opdrachtgever
Stichting Apenheul
Locatie
J.C. Wilslaan, Apeldoorn
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd, 2005
Adviseurs
CAE Nederland BV
Aannemer
Draisma BV
Intro —

Ontwerp voor de landschappelijke inrichting van de gorillavallei met overdekte bezoekerstribune

Lees meer
Ontwerp
De gorillavallei is een belangrijke bezoekerstrekker van de Apenheul. Bij vaste voedertijden verzamelen de gorilla’s zich op het eiland tegenover de tribune. De tribune heeft kopvormige opzet in het landschap. De afstand van de bezoeker tot de gorilla’s is nooit verder dan circa 20-25 meter. Een smalle watergang is de scheiding tussen eiland en bezoeker. Aan de waterzijde is een goede loopzone gemaakt zodat de presentator van de apenheul een goed contact heeft met de gorrilla’s.

De compacte vorm maakt het mogelijk om 950 bezoekers tribune te plaatsen. De tribune heeft meerdere entrees, welke halverwege de heuvel binnenkomen om zodoende de grote bezoekersaantallen op een snelle en efficiënte manier af te handelen. Er is ook rekening gehouden met een goede toegankelijkheid voor rolstoelen. In de midden zone is een vlakke zone opgenomen voor mindervaliden.

Materiaalgebruik
De tribune is gedeeltelijk overdekt met een nerfvormige stalen draagstructuur. Het dak bestaat uit V-vormige transparante dakelementen. Aan de onderzijde is fijne draadstructuur aangebracht voor klimplanten. Hierdoor zit de bezoeker onder een groen bladerdek. Het groene karakter van de tribune wordt extra versterkt door een groene invulling van de randen en tussen de zitelementen zijn verschillende plantenbakken opgenomen.

Met een beperkt aantal bouwstenen is de tribune gerealiseerd. In feite is de tribune niets meer dan een grote legodoos van betonblokken. Door te kiezen voor drie kleuren beton en houten zitelementen heeft de tribune een prettige menselijke maat.
Principe tribune Gorillavallei
Principe overkapping tribune
Situatie Gorillavallei

In feite is de tribune niets meer dan een grote legodoos van betonblokken

Credits —
Afbeeldingen
KOW