BSH inspiratiehuis 20|20

Cradle to Cradle experience center op Park 20|20 in Hoofddorp

Opdrachtgever
Park 20|20 CV (Volker Wessels, Reggeborgh Groep, Delta Development Group)
Locatie
Park 20|20, Beukenhorst Zuid, Hoofddorp
Ontwerp
William McDonough + Partners i.s.m. KOW en D/DOCK
Status
Gerealiseerd, 2011
Adviseurs
Van der Vorm, DGMR, Techniplan
Aannemer
IBB Kondor BV
Bijzonderheden
Winnaar Green Building Award 2012
Intro —

Geheel cradle to cradle ontworpen en gebouwd experience center voor Bosch Siemens Huishoudapparaten, met 8.700 m2 aan showrooms, kantoor, restaurant, multifunctioneel atrium en een auditorium.

Lees meer
Experience center Bosch Siemens Huishoudapparaten
BSH Inspiratiehuis is het eerste Cradle to Cradle gebouw dat is opgeleverd op Park 20|20. Naast 4.000 m2 hoogwaardige en flexibele indeelbare kantoorruimte biedt het pand plaats aan een ‘experience center’ waar vijf merken op het gebied van huishoudelijke apparatuur (zoals Bosch en Siemens) hun producten tonen. Ook is het pand voorzien van een restaurant, een koffiebar, een auditorium en een kooklesruimte. Op elke etage is een ‘hub’ ingericht met gemeenschappelijke functies.

Atrium
Het hart van BSH is het centrale plein in het atrium. In één oogopslag zijn alle showrooms en daarboven gelegen kantoorverdiepingen te zien. De twee verdiepingen met showrooms zijn met elkaar verbonden door een trap met in de balustrades verwerkte verlichting. De showrooms liggen achter modulaire zwarte wanden, de ‘feature walls’, die eenvoudig op een andere manier zijn in te delen.

Constructie en materialen
De constructie van BSH bestaat uit een staalskelet met Slimline-vloeren op de verdiepingen. In de Slimline-vloeren zijn leidingen en kabels opgenomen, onder meer voor bouwdeelactivering. Behalve de draagconstructie zijn alle materialen en producten voor afbouw en inbouw vooraf beoordeeld op algehele C2C-criteria zoals de daadwerkelijke mogelijkheden van hergebruik en terugwinning en de bijdrage aan milieu, gezondheid van gebruikers en onderhoudsgemak.

In het atrium is een groene muur opgenomen met stroken beplanting. De binnenbeplanting is luchtzuiverend, de buitenbeplanting vangt fijnstof af. De groenwand in het atrium wordt geïrrigeerd op basis van sensoren. In het glazen atriumdak wordt een deel van de elektriciteitsbehoefte door het gebouw zelf opgewekt met behulp van PV panelen, die tevens een zonwerende functie hebben, waardoor de koellast wordt beperkt.

BREEAM, z’n tijd vooruit
Ondanks de toepassing van duurzame, C2C-producten én de geavanceerde, energiezuinige installatietechniek is BSH ‘slechts’ gewaardeerd met een BREEAM-NL ‘Good’ oplevercertificaat (twee sterrren) omdat een aantal aspecten van C2C in 2011 nog niet in BREEAM-NL konden worden gehonoreerd.

Uitwerking in BIM
Park 20|20 is uitgewerkt in een integraal 3D BIM model en is door de ontwerpende, toetsende en de uitvoerende partijen gebruikt in alle fases van het bouwproces.

KOW heeft als coördinator van het integrale ontwerpteam het BIM model zodanig gebouwd en beheerd dat de constructie en de installaties in één model konden worden verwerkt. Hierdoor konden knooppunten goed en efficiënt worden ontworpen, inzichtelijk worden gemaakt en gecontroleerd waardoor ‘vermijdbare kosten’ tot een minimum zijn beperkt. Op basis van het BIM model zijn de gebouwen getoetst aan de eisen van het bouwbesluit en zijn ze constructief en installatietechnisch doorgerekend. Tevens is op basis van het BIM model het (Cradle to Cradle)bestek gemaakt en zijn de kosten getoetst.

In de uitvoeringsfase is in bouwteam de input van de aannemer, installateur en de diverse leveranciers en fabrikanten optimaal in het BIM model verwerkt. Dit resulteerde in een uiterst efficiënt bouwproces en zo kon steeds worden voldaan aan de C2C principes van prefab bouwen, minimaal materiaal gebruik, demontabel en kitloos bouwen. Het BIM model is door de aannemer IBB Kondor gebruikt voor calculatie, planning en voortgangsbewaking en (bouwplaats)logistiek.
BSH op Park20|20 in Hoofddorp
Atrium BSH
Gevelfragment inspiratiehuis BSH

Ondanks de toepassing van duurzame, C2C-producten én de geavanceerde, energiezuinige installatietechniek is BSH ‘slechts’ gewaardeerd met een BREEAM-NL ‘Good’ oplevercertificaat (twee sterrren) omdat een aantal aspecten van C2C in 2011 nog niet in BREEAM-NL konden worden gehonoreerd en zo zijn tijd ver vooruit was.

Credits —