Blaakhaventoren (Wijnhaeve)

Hoogbouw in de historisch Oude Haven met een knipoog naar de Amerikaanse skyscrapertraditie

Opdrachtgever(s)
NS Vastgoed
Locatie
Blaak/Verlengde Willemsbrug, Rotterdam
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd, 2009
Adviseurs
DHV Groep, Copijn
Aannemer
Ballast Nedam Bouw
Intro —

Het project ligt op een complexe locatie aan het spoortunneltracé van NS station en metrostation Blaak en samenkomst van verschillende ruimtelijke eenheden. Complex de 'Wijnhaeve' omvat de Blaakhaventoren van 86 meter hoog met 69 koopappartementen in 24 bouwlagen en een laagbouw van vijf lagen met daarin 26 koopwoningen op de verdiepingen en kantoren op de begane grond. KOW heeft voor dit project zowel de stedenbouwkundige analyse als de architectonische uitwerking gedaan.

Lees meer
Stedenbouwkundige setting
De omgevingskwaliteit is hoog door de aanwezigheid van de Maas en tal van Rotterdamse architectonische ikonen. Het Nedlloydgebouw, het Potlood en de kubuswoningen, de Peperklip, de Bibliotheek, station Blaak en de Markthal omringen de Blaakhaventoren als een staalkaart van de naoorlogse Rotterdamse architectuur. Hier is ook een stukje vooroorlogs Rotterdam bewaard gebleven: de Oude Haven en het Witte Huis uit 1898. Met zijn 45 meter de eerste hoogbouw van Rotterdam en lange tijd een van de hoogste gebouwen in Europa. In het tracé van de spoortunnel gelegen historische panden tussen het Witte Huis en de Blaakhaventoren zijn zorgvuldig en steen voor steen weer opgebouwd op het dak van de tunnel.

Stedenbouwkundige uitwerking
Stedenbouwkundig vormt de Blaakhaventoren het einde van een aantal blokvolumes. Aan de Wijnhaven wordt een laagbouw van vijf verdiepingen verbonden met de herbouwde panden op de spoortunnel. Tegelijkertijd is ervoor gezorgd dat de kantoor- en woontoren over komt als een zelfstandig hoog bouwvolume: de toren ligt met een kleine hoekverdraaiing aan de Wijnhaven, waardoor het hoofdvolume ietwat los komt van de laagbouw rondom. Door de verdraaiing wordt tevens de slagschaduw van het naastgelegen Nedlloyd-gebouw vermeden en het uitzicht op de Nieuwe Maas geoptimaliseerd. Aan de oostzijde ontstaat door de funderingstechnische beperkingen van de spoortunnel een open stadsplein boven een parkeerlaag.

Gecombineerd programma
De toren heeft een opmerkelijk programma: in de 24-laagse toren een combinatie van kantoorruimte op de begane met daarboven en 63 appartementen in verschillende groottes en prijsklasses. Met op de 2e t/m de 11e verdieping 3 appartementen per verdieping, op de 12e t/m de 23e verdieping 2 appartementen en met een penthouse op de bovenste verdieping. In de aansluitende laagbouw langs de verlengde Willemsbrug zijn 26 appartementen ondergebracht. De toren heeft ondergronds een split-level parkeergarage met 120 plaatsen

In 2008 werden de appartementen met een oppervlakte van 90 tot 140 m2 verkocht voor prijzen variërend tussen de 250.000 en 425.000 euro. Vandaag de dag doen de grootste appartementen op deze toplocatie 630.000 euro.

Architectuur
Het ontwerp is een knipoog naar de Amerikaanse skyscrapertraditie. De Blaakhaventoren heeft een sterke verticale geleding, met bakstenen stijlelementen bouwsteen die herinneren aan het begin van de Amerikaanse hoogbouw, met lange opgaande lijnen, steunberen en pilaren. En het gebouw verjongt zich, als een skyscraper die voldoen moet aan de zoning-law, de wetgeving die zorgt dat Amerikaanse hoogbouw niet al het daglicht uit de straten weert.

Maar de verticale geleding is niet louter historische referentie het heeft ook alles van doen met de hoogte van de toren. De toren is feitelijk niet bijzonder hoog, 24 bouwlagen, 86 meter hoog. Om toch de aspiratie van hoogte te creëren, is de geleding sterk verticaal gemaakt.

Toren van baksteen
Op de eerste vier verdiepingen van de Blaakhaventoren zijn de gevels op traditionele wijze gemetseld. Daarboven zijn prefab panelen met baksteenstrips gemonteerd, prefab geleverd en af fabriek compleet met voegwerk. Dat scheelt enorm in het steigerwerk dat anders nodig was geweest, en de panelen zijn onderhoudsvrij. Het halfsteens metselwerk is uitgevoerd in blokverband, in staand verband en rollagen. De plint is uitgevoerd in gepolijste gevelelementen van gegoten composiet die met een natuurstenen uitstraling de van de statige entree en patio versterken.
Doorsnede Blaakhaventoren en aanzicht laagbouw
Gevelfragment Blaakhaventoren met verticale geleding
Blaakhaventoren aan de Verlengde Willemsbrug met op de achtergrond de Markthal

Om aspiratie van hoogte te creëren, is de geleding sterk verticaal gemaakt

Indeling Blaakhaventoren 4e t/m 11e verdieping
Plint Blaakhaventoren met entree aan de verlengde Willemsbrug met aangrenzende laagbouw
Credits —
Afbeeldingen
KOW