Urban Valley (Boven NP)

Een stedelijke vallei in de polder van Almere

Opdrachtgever(s)
Hoorne BV, Alkmaar
Locatie
Noorderplassen West, Almere
Ontwerp
KOW i.s.m. Form
Status
Gerealiseerd
Adviseurs
Van Rossum
Aannemer
Wessels Zeist
Intro —

Naar aanleiding van een door de gemeente Almere uitgeschreven Tender heeft KOW samen met Vomar Voordeelmarkt ‘Urban Valley’ ontworpen met 2.000 m2 commerciële ruimte en 51 koopappartementen op een parkeergarage met 80 parkeerplaatsen

Lees meer
Deze Urban Valley laat zien dat tegenstellingen in één ontwerp kunnen worden samengesmeed tot onvermoede kansen waarbij de Almere Principles daadwerkelijk worden gerealiseerd. Intiem wonen met een weids uitzicht. Winkels beter ontsluiten door de supermarkt op te tillen. Ruime parkeerplaatsen in het groen waarbij het groen gezien mag worden. De waterkant voor iedereen toegankelijk maken en tegelijkertijd 45 ruime woningen bouwen.

Vier voorgevels
De Urban Valley staat aan vier zijden in de openbare ruimte en heeft daarom aan vier zijden een representatieve gevel. Het transparante winkelblok staat op poten. De brede groene balkons zijn rond het blok getrokken zodat het woonblok in vier richtingen over de polder uitkijkt. De open hoeken en de openingen maken het raster tot een dynamisch patroon. Door vanuit deze basis te reageren op de omgeving krijgt iedere gevel een eigen karakter.

De noordgevel richt zich op de bedrijvigheid van de insteekhaven. Een groot raam verbindt de wintertuin met het water van de haven. Aan de oostgevel worden grote openslaande deuren van het magazijn geflankeerd door de glazen hoek van de supermarkt en de personeelskantine die uitkijkt over het water. Een groot terras geeft uitzicht over de polder. In de zuidgevel zijn de brede ruime terrassen het best op de zon georiënteerd. De appartementen kijken uit op het brede groene profiel van bomenlanen. De westgevel aan het Grootzeil is de blikvanger van het complex. Vanuit de wijkontsluitingsweg geeft een groot venster een blik in de groene binnenruimte van het gebouw.
Zuid- en westgevel complex Urban Valley
Overview in noordelijke richting
Lengtedoorsnede en noordgevel aan de Insteekhaven

Urban Valley smeedt alle tegenstellingen in het programma samen tot één ontwerp waarbij de Almere Principles daadwerkelijk worden gerealiseerd

Breedte doorsnede en westgevel aan Het Grootzeil
Impressie gevel waterkant
Credits —
Afbeeldingen
Hoorne BV, KOW, Form