De Bolder

Industrieel gebouwde Bolder als beeldmerk voor Mammoet holding in Schiedam

Opdrachtgever
Mammoet Holding BV, De MeernGeneral
Locatie
Bouwlocatie Vijfsluizen, Schiedam, fabricage De Grote Lindt, Zwijndrecht
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd
Aannemer
Grootint - De Verademing
Bijzonderheden
Winnaar IFD Award 2000, 6 maanden bouwtijd, transport over water
Intro —

In het havengebied van Schiedam, op het punt waar de Beneluxtunnel onder de Maas doorgaat, is het nieuwe hoofdkantoor van Mammoet Holding BV gevestigd. ‘De bolder’ van 6.000 m2 BVO is het resultaat van een krachtig concept-context plan.

Lees meer
Gebouw als beeldmerk
KOW kreeg de opdracht een gebouw met een ‘corporate identity’ te ontwerpen, oftewel een gebouw dat uitdrukking geeft aan de diensten van het bedrijf en als zodanig het beeldmerk wordt. Mammoet Holding BV is een global player op het gebied van zwaar transport (heavy lifting). Ontwerpkenmerken zijn kracht en soliditeit, in combinatie met de sfeer van de omgeving; de Maas, de haven en industriële terreinen. Zo ontstond de boldervorm. Een stalen gebouw met een aluminium huid, perfect passend in de industriële omgeving en tegelijkertijd een krachtige landmark op een locatie waarlangs diverse zichtlijnen lopen.

Industriële bouwmethodiek
De bouw van De Bolder ontwikkelde zich op een unieke manier. Het tien verdiepingen tellende gebouw (45 meter hoog) is volledig gebouwd en ingericht in een offshore loods in Zwijndrecht en daarna in 3 dagen tijd vervoerd op trailers en pontons onder de Botlekbrug van Rotterdam door naar zijn plaats van bestemming in Schiedam.

Het staat op stalen dragers waardoor er een glazen entree met een ‘beeldmerkwand’ van een mammoet onder kon komen, het beeldmerk van de in 2000 overgenomen concurrent Mammoet Heavy Lifting. De bovenste verdieping geeft een panoramisch uitzicht over het gehele gebied.

Vanwege de bijzondere constructie en industriële bouwmethodiek kreeg het ontwerp de status Demonstratie project IFD (Industrieel Flexibel en Demontabel Bouwen). Het ruim 40 meter hoge gebouw is volledig industrieel vervaardigd en is met ingebouwde installaties afgeleverd. De werkzaamheden aan de fundering op de eindlocatie vonden onafhankelijk van het bouwproces in de loods plaats. De enige beperkingen die KOW kreeg opgelegd waren de bouwhoogte, niet hoger dan de loods, de doorvaarhoogte van de Botlekbrug en het maximale gewicht van 3000 ton dat Mammoet kan vervoeren. De Botlekbrug werd een meter opgevijzeld voor dit transport.
De Bolder 'by night'
Transport over water bij passage Botlekbrug
De Bolder industrieel gebouwd

Mammoet Holding BV is een global player op het gebied van zwaar transport (heavy lifting). Ontwerpkenmerken zijn kracht en soliditeit, in combinatie met de sfeer van de omgeving; de Maas, de haven en industriële terreinen. Zo ontstond de boldervorm. Een stalen gebouw met een aluminium huid, perfect passend in de industriële omgeving en tegelijkertijd een krachtige landmark.

Credits —
Foto's
KOW