Brede School Centrum Brunssum

Flexibele leeromgeving met buurtfunctie

Opdrachtgever
Stichting Weller Wonen, gemeente Brunssum
Locatie
Prins Bernhardstraat 40, Brunssum
Ontwerp
KOW i.s.m. D/DOCK
Adviseurs
In een Total Engineering samen met Van der Laar, Peutz en Huisman & Van Muijen
Aannemer
Aannemingsbedrijf Jongen BV
Sluit
Intro —

De Brede School in het centrum van Brunssum huisvest twee basisscholen, een peuterspeelzaal, een kinderdagopvang, een naschoolse opvang en een sporthal op bijna 5000 m2, verdeeld over twee verdiepingen. Naast onderwijs en kinderopvang, is het gebouw er ook voor de Brunssumse gemeenschap; buurtbewoners zijn bijvoorbeeld van harte welkom om hier te komen sporten.

Lees meer
Het gebouw is west-oost georiënteerd. Met aan de westzijde de centrale entree, een peuterspeelzaal, een kinderdagopvang, een naschoolse opvang en sportfaciliteiten. Speelzaal en kinderopvang hebben elk hun eigen ingangen, buitenspeelplaatsen en voorzieningen. De twee basisscholen bevinden zich aan de oostkant van het gebouw. De aula in het midden van de begane grond is de ontmoetingsplaats waar leerkrachten en kinderen van beide scholen samenkomen. Een brede, houten trap naar de verdieping dient als tribune en ‘hangout’.

Alle ruimtes zijn in te richten naar activiteit en individuele behoefte door de flexibele zit- en werktypologieën. Deze variëren van poefjes tot rijdende karren met ingebouwde opbergboxen voor speelgoed en leermateriaal. Actieve tussengebieden creëren een buffer tussen de klaslokalen en de openbare ruimtes. In deze overloopgebieden heeft iedere groep zijn eigen ‘thuisplek’ voor de jassen en tassen en is er ruimte voor zelfstudie. De lerarenkamer is een warm vertrek, een informele huiskamer met een grote communitytafel.

In een Total Engineerings opdracht is door KOW samen met de adviseurs Peutz (akoestisch/brand), Huisman & Van Muijen (installaties) en Van der Laar (constructie) een duurzaam en gezond gebouw ontworpen dat voldoet aan de hoge ambities van de op de opdrachtgever Weller Wonen en de gebruikers.

Zo is er lage temperatuur verwarming toegepast en CO2 gestuurde balansventilatie met hoogrendement warmteterugwinning. De verlichting is voorzien van een veegschakeling, dimbaar en deels in led uitgevoerd. Alle lokalen voldoen aan de eisen van ‘Frisse scholen klasse B’.
Sluit
Plattegronden en inrichting begane grond en verdieping Brede School Brunssum
Sluit
Entree gevel Brede School Brunssum Centrum
Sluit
Atrium Brede School Brunssum Centrum

We hebben een omgeving gecreëerd volgens de principes van de ‘learning environment’ gestoeld op flexibiliteit, openheid, mobiliteit en spelend leren.

Sluit
Verwerkingsruimte onderbouw Brede School Brunssum
Sluit
Ontwerp principe Brede School Brunssum
Sluit
Ontwikkelingsruimte op de begane grond voor de onderbouw
Credits —
Afbeeldingen
KOW, D/Dock en Anne Noor