Helen Dowling Instituut

Healing environment in het bos van Bilthoven

Opdrachtgever
Helen Dowling Instituut
Locatie
Prof. Bronkhorstlaan, Berg en Bosch terrein, Bilthoven
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd, 2013
Adviseurs
BAM, Deerns, Eckhart
Aannemer
BAM Utiliteitsbouw
Intro —

Duurzame nieuwbouw voor het Helen Dowling Instituut met 2.600 m2 aan behandel- en kantoorruimte en parkeergarage

Lees meer
Het Helen Dowling Instituut houdt zich bezig met patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en deskundigheidsbevordering op het gebied van de psycho-oncologie. Alle activiteiten zijn direct en indirect gericht op het bevorderen van de kwaliteit van het leven van kankerpatiënten en hun naasten.

Bij het opstellen van het programma van eisen en het ontwerp zijn alle toekomstige gebruikers betrokken geweest. Zo is uitgebreid gesproken met patiënten. De belangrijkste uitkomst hiervan was de wens om een gebouw te creëren dat zowel ruimte als geborgenheid biedt.

De visie van het ontwerp van KOW neemt zijn uitgangspunt in de betekenis van de plek. Zo sluit het ontwerp met zijn afgeronde vorm en een groen dak aan bij het landschap en het bos. Het ontwerp heeft een hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid. Zo is het gebouw zeer compact en efficiënt qua opzet, wat resulteert in een gunstige verhouding tussen geveloppervlak en volumen. Er wordt gebruik gemaakt van een zeer zuinig installatieconcept o.a. in combinatie met een WKO installatie. Ook wordt er veel glas in de gevel toegepast om zowel een goede daglichttoetreding te creëren als een directe relatie aan te gaan met de groene omgeving.

De bijzonderheid van het ontwerp voor het Helen Dowling Instituut zit in de wisselwerking tussen het creëren van een beschutte omgeving voor de cliënten terwijl er tegelijkertijd een open een transparante relatie met de natuur ontstaat.
Interieur HDI Bilthoven
Interieur HDI
Plattegronden begane grond en verdieping HDI
Credits —
Afbeeldingen
KOW (Guido Bekink)