Buurtschap Te Veld

101 ‘tijdelijke’ woningen in uniek buurtschap in Eindhoven waar natuur en samenleven centraal staan

Opdrachtgever(s)
Gemeente Eindhoven
Locatie
Buurtschap Te Veld, Woensel, Eindhoven
Ontwikkelaar
Van Wijnen
Ontwerp
KOW
Adviseurs
RROG
Status
In uitvoering
Intro —

KOW heeft samen met RROG en de ontwikkelende aannemer Van Wijnen het winnende ontwerp gemaakt voor 101 ‘tijdelijke’ vrije-sector woningen in Buurtschap te Veld in Eindhoven-Noord. Van Wijnen gaat binnen het nieuwe woongebied 46 grondgebonden woningen en 55 appartementen realiseren verdeeld over 4 ‘kamers’. Deze kavels krijgen een eigen identiteit maar delen dezelfde kernwaardes: ‘Samenleven in je buurt’, ‘Natuurlijk wonen’ en ‘Onconventioneel’.

Lees meer
Verbondenheid en gemeenschapszin ontwerpen
In een maatschappij waar eenzaamheid op de loer ligt, zijn we ons ervan bewust dat architectuur, stedenbouw en landschap een grote rol spelen voor ontmoeting en onderlinge verbondenheid van een gemeenschap. Voor alle kamers hebben wij in het ontwerp gekozen om een bepaalde geborgenheid te creëren. Voor de familiewoningen in ‘De Brink’ is dit de beslotenheid van 4 solide korrels rond een natuurlijke speelplek. Met de naar elkaar toe gerichte entrees, geïntegreerde bankjes naast de voordeur, grote glazen puien en de keuken aan de voorzijde ontstaat zo op een natuurlijke manier sociale- interactie en controle.

Ook bij de andere kavels ligt de focus op ontmoeten. Ontmoetingen ‘rond de oude eik’, met natuurlijke zitelementen voor bijvoorbeeld een buurtbarbecue of een kleine vlooienmarkt. Ook de verschillende buurtmoestuinen om samen groenten en fruit te kweken en te eten creëren de voorwaarde voor ontmoeting. Bergingen worden op de kavels geclusterd en centraal geplaatst tussen de woonblokjes. Dat hebben we bewust zo gedaan, hier ontstaat een extra plek waar bewoners elkaar ontmoeten, maar ook gemakkelijk (tuin)gereedschap kunnen lenen en uitlenen. We stimuleren ook de bewustwording van duurzaam leven door een warmtepomp te integreren in de gezamenlijke compostbak.

De variatie en flexibiliteit in woningtypes zorgen ervoor dat de buurt verschillende doelgroepen aantrekt, wat resulteert in een diverse buurt. Een ouder stel dat in een appartement kan wonen, zou op de kinderen kunnen letten van een jong gezin. Hierdoor kan er een gezonde gemeenschap ontstaan waar iedereen kwaliteit aan toe voegt.

Natuurlijk wonen met een eigen identiteit
Hoe uniek is het om te kunnen wonen in een natuurlijke omgeving, alsof je permanent op vakantie bent. Om dit gevoel te versterken zetten we maximaal in op een buitenbeleving voor de bewoners, ook binnenshuis. Dit doen we bij de grondgebonden woningen door grote glazen puien en veranda’s aan de voor- en achterzijde. Bij de appartementen zorgen we voor een doorzonmogelijkheid, zodat ook daar de beleving van de natuur de woning binnenkomt.

Voor de buitenafwerking van de woningen is gekozen voor duurzaam Accoya-hout. Dit geeft een natuurlijke uitstraling die past binnen de bosrijke omgeving. Daar voegen we bij de appartementsgebouwen nog groen in de gevel aan toe. In de galerijbalusters worden plantenbakken en klimvoorzieningen opgenomen, zodat er een groene gevel ontstaat.

De gebouwen krijgen per kavel een eigen identiteit en beleving. Elke kamer krijgt een eigen thema dat past bij het programma en de stedenbouwkundige setting. We geven hier in de architectuur verbeelding aan door de houten gevelproducten op verschillende manieren te monteren. Dit kan zijn in een variatie van breedte van de planken, door het maken van grafische vlakken of door een gevel van houten latten deels door te zetten voor het kozijn. Maar ook door te spelen met dieptes bij verschillende ‘board and batten’ gevelelementen.”

Onconventionele, remontabele woningen
De grondgebonden woningen en appartementen worden door Van Wijnen gebouwd, in een door Van Wijnen en KOW uitgewerkt prefab woonproduct met een remontabel betonnen casco. Dit prefab woonproduct is in vele opzichten grensverleggend en op meerdere vlakken komen de innovatiefste technieken samen. Dat blijkt onder andere uit de hoge mate van robotisering in de ‘woonfabriek’ van Van Wijnen en het feit dat het gehele proces volledig is gedigitaliseerd. Alle kennis en technisch design komen samen in een zeer duurzaam en efficiënt woonproduct;
De woningen bevatten tot 15% minder beton en wapening, hiermee worden niet alleen grondstoffen bespaart maar kan ook de fundering lichter worden.
Het speciaal door van Van Wijnen ontwikkelde beton stoot 65% minder CO2-uit.
De binnenwanden van de woning bevatten nagenoeg geen leidingwerk en koperdraad, omdat gebruik wordt gebruik van een slim draadloos schakelsysteem zonder batterijen, maar met natuurlijke impulsenergie.

Cradle 2 Cradle Platinum gecertificeerd Accoya-hout
De gevels van de woningen worden bekleed met zeer duurzaam geproduceerd Accoya-hout. Dit hout is zeer slijtvast en gaat minimaal 70 jaar mee. Accoya-hout is het enige bouwmateriaal ter wereld met een Cradle 2 Cradle Platinum-certificering voor Material Health. Daarnaast geeft het de woningen een unieke uitstraling, waarbij deze opgaan in de omringende natuur. De bevestiging van het hout op de woningen zorgt ervoor dat het eenvoudig een tweede bestemming kan krijgen.

Door deze duurzame bouwinnovaties niet alleen razend snel worden gebouwd maar kunnen de woningen ook na 30 jaar weer uit elkaar worden gehaald en zonder verlies van kwaliteit op andere locaties weer worden opgebouwd. De woningen worden opgeleverd met een materiaalpaspoort en zijn voorzien van een demontageplan, waarmee herpositionering wordt gegarandeerd.

Energiezuinige en comfortabele woningen
De woningen zijn all-electric, met stroom opgewekt via zonnepanelen. Ze hebben een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning en zijn voorzien van vloerverwarming én -koeling via een luchtwaterwarmtepomp. De woningen zijn niet alleen goed geïsoleerd en energiezuinig, maar dankzij doordachte elementen, waaronder veel raampartijen, vloerverwarming, zwevende dekvloeren en hangend toilet ook heel comfortabel en compleet.

Bewoners kunnen de woning optimaal benutten door de inzet van een persoonlijke coach bij ingebruikname, een klantenservice en een eigen onderhoudsdienst. Ze krijgen toegang tot een online dashboard om de woning optimaal te benutten en bewust om te gaan met energieverbruik. De woningen worden smart-ready opgeleverd, zodat allerlei hulpen gemaksdiensten kunnen worden toegevoegd die bijdragen aan de kwaliteit van leven.

Actieve mobiliteit
Buurtschap te Veld is een groen opgezette woonwijk waar ‘actieve mobiliteit’ de voorkeur heeft. Voetgangers en fietsers krijgen de ruimte om elkaar te ontmoeten en te genieten van de buurt en het groen. De kamers zijn in principe autovrij, maar bereikbaar voor een verhuisbusje en hulpdiensten. De parkeerplaatsen worden gesitueerd in kleine hubs. Tevens zijn er voorzieningen zoals fiets- en autolaadpalen, pakketkluisjes en gemeenschappelijke bolderkarren. Dit verkleint het aantal auto’s in het straatbeeld, wat goed is voor milieu en gezondheid.

Natuurinclusief
We ontwikkelen de woningen natuurinclusief, met voorzieningen voor flora en fauna in en om de woningen. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en de gezondheid van de bewoners. Op de bergingen komen ‘bruindaken’. Uitkomende grond wordt ingezet om de lokale biodiversiteit te stimuleren en inheemse natuur een kans te geven. Diverse soorten insecten gedijen op deze daken, zoals bijen, vlinders, kevers en mieren.

Aan de gevels en onder de dakranden komen nestvoorzieningen voor vleermuizen, mussen en gierzwaluwen. De gevels van de woningen bieden ruimte om deze te laten begroeien met (klim)planten. Ze brengen groen, kleur en geur met zich mee en bieden voedsel en beschutting aan insecten en vogels. Alle voor- en zijtuinen aan het openbaar gebied worden voorzien van een haag. Op deze wijze ontstaat een wisselende landschappelijke haag met inheemse besdragende hagen/struiken en een grote bijdrage aan de biodiversiteit.

Klimaatadaptief
De begroeide platte daken geven een stimulans aan de biodiversiteit, voorkomen hittestress en zorgen voor een geleidelijke afvoer van regenwater. De groene inrichting rondom de woningen, water-passerende verharding, goede grond en dito bodemleven zorgen voor buffering, vertraging en infiltratie van het water.

Het afstromend water vanuit de verharding wordt via aan te leggen wadi’s verbonden met de waterpartijen aan de buitenranden van het plangebied. Reductie op verharding kan door de parkeerplaatsen in een half verharding met grasbetontegels uit te voeren. Door het plangebied lopen schelpenpaden. Water vanuit hemelwaterafvoeren gaat naar individuele regentonnen, de bewoners kunnen dit water gebruiken bewatering van de beplanting.

Wadi’s hebben naast een waterberging functie ook een recreatieve en educatieve functie. Bij hevige regenval ontstaat een waterspeeltuin, bij droogte een grasveld voor bijvoorbeeld een buurtbarbecue. De waterpartijen krijgen natuurlijke oevers, die leiden tot variatie in natuurlijke vegetatie. De overgangen tussen de verschillende milieus, zogenaamde gradiënten, zijn goed voor de biodiversiteit.

Buurtschap te Veld
Buurtschap te Veld wordt op initiatief van de gemeente Eindhoven en de corporaties Woonbedrijf en ’Thuis ontwikkeld als een tijdelijke woonwijk in het groen. De locatie tussen de A50 en de Castiliëlaan in Woensel-Noord is aangewezen om snel een bijdrage te kunnen leveren aan het grote woningentekort in Eindhoven. In het parkachtige buurtschap komen circa 670 woningen die er 30 jaar kunnen blijven staan.

In Te Veld wordt op een eigentijds wijze in vulling gegeven aan natuurlijk leven in een stedelijke omgeving. Met vele innovaties op gebied van duurzaam ontwikkelen, bouwen, samenleven en deeleconomie. De woningen komen in kleine groepjes verspreid in het landschap te staan en kennen een grote diversiteit; 350 sociale huurwoningen voor de corporaties, 100 zelfbouw woningen via Minitopia, 100 innovatieve woningen via Living LAB 40 en de 101 middensegment huurwoningen van Van Wijnen.
Kamers E, I, J en K in Buurtschap Te Veld
Impressie Kamer K rond de eik in Buurtschap Te Veld

Een groene omgeving waar je gelukkig en gezond kan leven. Waar je samen met de buurt zorgt voor en uitkijkt naar een ander. Dat is Buurtschap Te Veld.

Fragment appartementenblok Kamer I 'verscholen in het groen'
Stedenbouwkundige principes Buurtschap Te Veld

De stedenbouwkundige kamers krijgen elk een eigen identiteit en architectuur

Eigen identiteit en architectuur per Kamer
Impressie Kamer I in Buurtschap Te Veld
Plattegronden appartementen Te Veld
Impressie Kamer K rond de eik in Buurtschap Te Veld

Alle kennis en technisch design komen samen in een zeer duurzaam, efficiënt en circulair woonproduct

Impressie aanzicht grondgebonden woningen Kamer K met als architectuur ‘Doorzicht In Hout’
Credits —
beelden
KOW