De 12 Pauwen

12 vrijstaande en geschakelde villa’s op de locatie van de voormalige Sacramentskerk

Opdrachtgever(s)
Kavel Vastgoed BV
Locatie
Sportlaan / Sijzenlaan, Den Haag
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd
Adviseurs
Adviesbureau Broersma, Visietech
Aannemer
Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling
Intro —

Duurzame en comfortabele woningen op een unieke locatie in de Vogelwijk, door KOW ontworpen in een op de 'Nieuwe Haagse School' geïnspireerd architectuur

Lees meer
De 12 Pauwen in Vogelwijk
Geluksvogels. Zo mogen straks de bewoners van de slechts twaalf nieuwe woningen in de Haagse Vogelwijk zich met recht noemen. Het gebeurt nog maar hoogst zelden dat in deze fraaie wijk van Den Haag grondgebonden nieuwbouw plaatsvindt. De Vogelwijk werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw ontwikkeld als tuindorp: ruime kavels, veel groen, flinke tuinen en rustige lanen. Die woningen van toen staan er vrijwel allemaal nog, waardoor er nauwelijks nog plek is voor nieuwbouw. Die unieke gelegenheid heeft zich voorgedaan bij de herontwikkeling van de Sacramentskerklocatie tussen de Sijzenlaan en de Sportlaan.

De Nieuwe Haagse School
KOW heeft bij de ontwikkeling van de woningen volop inspiratie gezocht in de directe omgeving. Vanuit de lucht is goed te zien hoezeer De 12 Pauwen aansluit bij de omgeving, de architectuur en opzet van de Vogelwijk. De woningen ogen alsof ze er al sinds de jaren ’30 staan, de periode waarin in Den Haag de Nieuwe Haagse School opkwam. Deze stijl kenmerkt zich door de verdiepte voegen, de detaillering van het gevelwerk, de brede erkers, de met pannen gedekte hellende daken. Het waren toen al woningen waarin de welgestelden van Den Haag woonden.

Vrijstaande en geschakelde villa’s
De 12 Pauwen biedt de keuze uit vier typen woningen. Aan de zijde van de Sijzenlaan staan de twee vrijstaande villa’s van het type Jade. Ze vormen links en rechts de begrenzing van het rijtje van zes. Daartussen staan de vier geschakelde villa’s van het type Opaal. Aan de zijde van de Sportlaan staan vier geschakelde villa’s van het type Onyx en twee geschakelde villa’s van het type Agaat. Elke villa heeft een privé garage/berging en parkeergelegenheid op eigen terrein voor twee auto’s.

Duurzaam en comfortabel
De woningen zijn bijzonder goed geïsoleerd met een Rc van 6 en 8 m2K/W, een hoge kierdichting van 0,15 dm3/s en 3-bladige beglazing. De vrijstaande en geschakelde villa’s hebben geen gasaansluiting en zijn voorzien van LT vloerverwarming gevoed door een bodem WKO met een elektrische warmtepomp en met een 300 liter boiler voor warmwatervoorziening. De (warme) lucht wordt CO2 gestuurd afgezogen en via de WTW installatie hergebruikt voor de verwarming van de woning. Doordat de woning is voorzien van een bodem WKO en warmtepomp kan de woning in de zomer worden gekoeld tot 3° Celsius onder de buitentemperatuur.

In het hellende dak van de woningen worden tussen 17 en 41 m2 aan zonnepanelen geplaatst. De PV-panelen zijn geïntegreerd in het dak en passen architectonisch samen met de dakpannen in het dakvlak. Door dit pakket van maatregelen hebben de woningen, afhankelijk van het woningtype een EPC van net boven of onder de 0.
Plattegronden en indeling type Jade
Impressie overview De 12 Pauwen in aansluiting op de bestaande woningen in de Vogelwijk

De 12 Pauwen in de Vogelwijk; waar geluksvogels neerstrijken

Impressie geschakelde villa’s type Agaat aan de Sportlaan
Credits —
Afbeeldingen
Kavel Vastgoed BV