‘T Huuske van Hooghkamer

Sociale huur-appartementen Nul-op-de-Meter in Voorhout

Opdrachtgever(s)
Ontwikkelaar Plegt Vos, afnemer woningstichting Stek
Locatie
Componistenlaan, Hooghkamer, Voorhout gemeente Teylingen
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd, 2018
Adviseurs
Faas & Van Iterson, VIAC
Aannemer
Plegt Vos
Intro —

Het door KOW ontworpen appartementencomplex ‘T Huuske' is fraai gelegen in het groene hart van de nieuwe wijk Hooghkamer in Voorhout. Het appartementencomplex voor woningstichting Stek bestaat uit 18 sociale huurappartementen, uitgevoerd als Nul-Op-de-Meter woningen.

Lees meer
Architectuur
De vorm van het gebouw refereert naar de bollenschuren welke van oudsher in het gebied aanwezig zijn. Als onderdeel van de architectuur is het flauw hellende dak is optimaal afgestemd op gebruik van zonne-energie en geheel bedekt met PV-panelen. Hiermee wordt voldoende energie opgewekt voor NOM woningen. De gevels zijn afgewerkt met verticale ‘Cap Cod’ delen; FSC hout dat op een milieuvriendelijke wijze is verduurzaamd.

Kleinere, milieuvriendelijke en betaalbare woningen.
Het zogenoemde NOM gebouw is bestemd voor sociale huur. De driekamerwoningen zijn compact met 65 m2 gebruiksoppervlakte. Stek Wonen speelt met de bouw in op de vraag naar kleinere, milieuvriendelijke en betaalbare woningen.

De appartementen worden ontsloten via een centraal trappenhuis. Het bijzondere trappenhuis is organisch vormgegeven en afgewerkt met houten underlayment beplating. Grote dakramen zorgen voor natuurlijk licht in de verkeersruimten.

Duurzaam energieconcept
De appartementen zijn gasloos en all-electric en worden verwarmd via een bodem WKO met individuele warmtepompen. De ventilatie is voorzien van een hoogwaardige WTW. De 412 zonnepanelen op het dak met een optimale hellingshoek genereren 87.000 kWh per jaar, ca 10% daarvan wordt geëxporteerd. Het complex heeft een EPC van -0,5 en voldoet aan de eisen van BENG en NOM. ´T Huuske heeft een hoge GPR duurzaamheidsscore van 8,2 gemiddeld.

Snel en gestroomlijnd
De doorlooptijd van design tot oplevering is kort en efficiënt. De bestemmingsplanprocedure is eenvoudig doorlopen, iets dat aangeeft dat het plan veel draagvlak heeft. Ook tijdens de uitvoering kan snel worden geschakeld. Het project is ontworpen en geëngineerd in BIM. Ook in de uitvoeringsfase wordt het BIM model gebruik voor controle, calculatie en werkvoorbereding. Hierdoor loopt de bouw gestroomlijnd en wordt de bouwtijd verkort. Na een bouwtijd van 7 maanden is het project eind 2018 opgeleverd.
Plattegrond 1e verdieping 'T Huuske
'T Huuske in Hooghkamer (beeld STEK)
Oostzijde ´T Huuske in Voorhout

T Huuske is zeer energiezuinig met een EPC van -0,5 en een hoge GPR duurzaamheidsscore van 8,2 gemiddeld

Centrale verkeersruimte / trappenhuis, begane grond en verdieping
Isometrische doorsnede over de centrale verkeersruimte
Credits —
Afbeeldingen
KOW (Guido Bekink) en STEK