FOX Vakanties Park 20|20

Cradle to Cracle gebouw voor FOX Vakanties op Park 20|20 in Hoofddorp

Opdrachtgever(s)
Park 20|20 CV (Volker Wessels, Reggeborgh Groep, Delta Development Group)
Locatie
Park 20|20, Beukenhorst Zuid, Hoofddorp
Ontwerp
William McDonough + Partners i.s.m. KOW en Jos Bogaarts
Status
Gerealiseerd
Adviseurs
Van der Vorm, DGMR, Techniplan
Aannemer
IBB Kondor BV
Intro —

Direct naast het BSH-kantoorgebouw is het gebouw van FOX Vakanties als tweede voltooid op Park 20|20. FOX Vakanties is een onderneming van de ANWB en is gespecialiseerd in verre-buitenlandreizen. In het nieuwe gebouw beschikken de ca. 100 medewerkers over zo’n 1.950 m2 kantoorruimte, een 1.700 m2 groot ‘reistheater’, 800 m2 restaurant en diverse algemene voorzieningen.

Lees meer
Het reistheater, uitgerust met een beeldscherm van 250 m2, beslaat een deel van de begane grond en de eerste verdieping. Dit ronde gebouwdeel gaat gehuld in een lampion-vormige gevel van rood polyester doek, ondersteund door ellipsvormige stalen liggers en spankabels. In de randliggers zit een onzichtbaar, ingenieus mechanisme waarmee het membraan op spanning wordt gehouden.

Boven het theater staan drie kantoorverdiepingen voorzien van vliesgevels met doorzichtbeglazing. Aan de buitenkant heeft dit glas een zeefdruk van verticale strepen in zeven kleurschakeringen. Het kantoordeel ernaast, van drie bouwlagen boven de entree, is afwisselend bekleed met zink, accoya hout en zonwerend glas. Alle kantoorvloeren ontmoeten elkaar in het atrium, in het hart van het gebouw. In het door Buro Bogaarts ontworpen interieur zijn elementen uit verschillende werelddelen samengebracht. Elke verdieping vertegenwoordigt een continent.

Constructie en materialen
Net als het BSH heeft het gebouw van FOX Vakanties een staalskelet met Slimline-vloeren op de verdiepingen. Wederom zijn de Slimline-vloeren gebruikt voor opname van leidingen en kabels, onder meer in het kader van bouwdeelactivering. Behalve de draagconstructie zijn alle materialen en producten voor afbouw en inbouw vooraf beoordeeld op algehele C2C-criteria zoals de daadwerkelijke mogelijkheden van hergebruik en terugwinning en de bijdrage aan milieu, gezondheid van gebruikers en onderhoudsgemak. Vrijwel alle toegepaste producten (al of niet C2C-gecertificeerd) bleken niet of nauwelijks duurder uit dan hun traditionele alternatieven.

BREAAM-NL Excellent
De toepassing van C2C-producten én de geavanceerde, energiezuinige installatietechniek hebben het gebouw van FOX Vakanties een BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat gebracht (vier sterren).
Impressie overview Park 20|20 Hoofddorp beginfase met linksboven FOX Vakanties
Fox vakanties met het karakteristieke ronde en rode theaterdeel (foto Sander van der Torren)

De toepassing van C2C-producten én de geavanceerde, energiezuinige installatietechniek hebben het gebouw van FOX Vakanties een BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat gebracht

Geveldetail FOX vakanties
Interieur restaurant FOX Vakanties (Foto Michael van Oosten)
Doorsnede FOX met de duurzame elementen in het gebouw
Credits —
Afbeeldingen
KOW, Sander van der Torren, Michael van Oosten