GaiaZOO

Duurzame dieren- en mensenverblijven in dierenpark GaiaZOO Kerkrade

Opdrachtgever
Gaiapark Kerkrade Zoo
Locatie
Dentgenbachweg, Kerkrade
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd, 2005
Aannemer
Weerens Bouwbedrijf BV (hoofdgebouw), Bouwbedrijf Coppes BV (gorillaverblijf)
Intro —

Ontwerp voor restaurant, expositieruimte, gorilla- en giraffeverblijven met een totale BVO van 2.450 m2

Lees meer
Organisch ontwerp
KOW heeft in het ontwerp van GaiaZOO de gebouwde omgeving nadrukkelijk verweven in de landschappelijke omgeving. In het glooiende terrein zijn hoogteverschillen tot 31 meter aangebracht waarin op een organische wijze de dierenverblijven, het restaurant en de expositieruimte zijn gesitueerd. Door de organische vormen van de gebouwen en het gebruik van natuurlijke materialen vormen ze een eenheid met de omgeving. Een proces dat verder wordt gestimuleerd door begroeiing van wanden en daken.

In het landschappelijk ontwerp zijn paden opgenomen die zich op verschillende niveaus kronkelend in en door het terrein bewegen. Op de zg. GaiaTrail wacht achter elke bocht weer een nieuwe verrassing, vindt de beleving plaats uit verschillende perspectieven en worden de dieren zo min mogelijk gestoord in hun nagebootste natuurlijke omgeving.

Hoofdgebouw
Op het snijpunt van wandelroutes is het hoofdgebouw gesitueerd. Het gebouwencomplex bestaat uit giraffen/antiloppenverblijven, dienstruimtes, restaurant en een tentoonstellingsruimte.

De draagstructuur van het restaurant is opgebouwd met boomstammen in een molenwiekpatroon. In de expostieruimte komt het zelfde patroon terug in de vorm van getoogde betonelementen. Het ovale giraffeverblijf en dienstruimtes zijn afgewerkt met spuitbeton.

Gorillaverblijf
Op een andere locatie in het park is een gorillaverblijf ontwikkeld. Het gebouw bestaat uit een centrale dienstkern met daar omheen gelegen dierenverblijven. De verblijven hebben onderling diverse doorgangen zodat er verscheidene interne routes mogelijk zijn. De bezoekers hebben toegang tot de buitenste ring van het gebouw. De draagstructuur is opgebouwd met boomstammen, de schuine daken zijn afgewerkt met een vegetatielaag.

Duurzaamheid
Vanzelfsprekend is duurzaamheid een belangrijk thema in GaiaZOO. Zo wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke en herbruikbare materialen en wordt er in de ZOO geen tropisch hardhout gebruikt en is al het andere hout FSC-gekeurd of van regionale herkomst. GaiaZOO is op een natuurlijke wijze geïsoleerd met aardelagen en vlaswol en er wordt uitsluitend groene stroom en groen gas gebruikt voor elektra en verwarming van zowel kantoor, restaurant als dierverblijven. Het park maakt gebruik van waterbuffering, een vergaande scheiding van afval en biologische verpakkingsmaterialen.
Constructieprincipe Hoofdgebouw
Overview plangebied in GaiaZOO

Het restaurant is opgebouwd met boomstammen in een molenwiekpatroon.

Onderdoorgang gorillaverblijf
Ontwerpprincipe hoofdgebouw met giraffenverblijf en het gorillaverblijf (onder)
Exterieur gorillaverblijf
Credits —
Afbeeldingen
KOW