Herontwikkeling Bavo terrein ‘Landgoed in den Houte’

Herontwikkeling van 30 hectare voormalig zorgterrein met ca. 700 woningen

Opdrachtgever
Ontwikkelingscombinatie Novaform-Trebbe
Locatie
St. Bavo terrein, Tulpstraat e.o., Noordwijkerhout
Ontwerp
KOW i.s.m. RROG
Status
In uitvoering
Aannemers
Trebbe, KBM
Intro —

Ontwikkeling in fases van voormalig zorgterrein in Noordwijkerhout van 30 hectare met circa 700 woningen in diverse prijsklassen, inclusief stedenbouwkundig plan en parkinrichting openbare ruimte.

Lees meer
KOW, RROG stedenbouw en landschap en ontwikkelingscombinatie Novaform/ Trebbe hebben in 2018 het winnende ontwerp gemaakt voor het voormalig zorgterrein St. Bavo in Noordwijkerhout. Deze nieuwe woonwijk heet nu Landgoed in den Houte. We werken samen deelplan voor deelplan verder uit, zowel programmatisch, stedenbouwkundig als architectonisch.

Programma
Landgoed in den Houte wordt gefaseerd ontwikkeld. Op het terrein worden rondom het monumentale hoofdgebouw Sint Bavo in 12 verschillende deelgebieden ongeveer 700 grondgebonden en gestapelde woningen gerealiseerd. Het grootste deel van de woningen wordt door KOW ontworpen.

Er is een ruim aanbod: pakhuiswoningen, rijwoningen, starterswoningen, herenhuizen, twee- en drie-onder-een-kappers en vrijstaande woningen. Naast de grondgebonden woningen worden er ook appartementen in 4 urban villa’s gerealiseerd. In het deelplan Engelse tuin komen exclusieve parkappartementen in een klassiek landhuis. De bouw hiervan is inmiddels gestart. De 45 zorgwoningen voor GGZ Rivierduinen ter vervanging van de bestaande beschermde woonvormen op het terrein zijn ook onderdeel van het plan. Ongeveer 25% van het totale aanbod is sociale woningbouw, zowel in de grondgebonden woningen als in de appartementen.

De architectuur voor de grondgebonden- en gestapelde woningen is onder andere geïnspireerd op de historische gebouwen van het Bavo-terrein. Maar vooral het aanwezige parklandschap is een belangrijke inspiratiebron voor materiaalkeuzes, tactiliteit en programma-invulling.

Rijksmonument en Engelse tuin
In Landgoed In den Houte brengen we de bestaande landschappelijke structuren opnieuw tot leven. De Bavo-sloot wordt de meanderende waterloop in een parklandschap met weides en bebossing. Het historische gebouw van Sint Bavo, een rijksmonument, behoudt in het plan haar prominente positie op het landgoed en wordt herontwikkeld tot een woongebouw. De Engelse tuin zal ook in ere worden hersteld. Het parklandschap met verrassende doorkijkjes en waterpartijen maken deze weelderige tuin straks dé verbindende plek waar de nieuwe bewoners van Landgoed in den Houte èn de inwoners van Noordwijkerhout gebruik van kunnen maken en elkaar kunnen ontmoeten.

Psychiatrisch ziekenhuisterrein
Het Bavo-terrein deed in de periode 1914-2014 dienst als psychiatrisch ziekenhuisterrein voor de Parnassia Groep en GGZ Rivierduinen. ‘De Bavo’ was een belangrijke werkgever en economische factor in Noordwijkerhout. Het gebied ligt tegen het centrum van Noordwijkerhout aan en het parklandschap is geliefd. De herontwikkeling van het Bavo terrein naar een groene woonwijk met een grote diversiteit aan woningen geeft het ook meerwaarde aan de kern van Noordwijkerhout.
Impressie van vrijstaande woning in de Bosrand Landgoed in den Houte
Impressie overview woningen 1e fase 'Landgoed in den Houte' Noordwijkerhout

"Wonen op 'Landgoed in den Houte' is wonen op historische grond, in groene weelde"

Stedenbouwkundig plan 'landgoed in den Houte' met links deelgebied De Bosrand
Wonen in 'groene weelde'
Impressie entreezijde appartementencomplex Landgoed in den Houte
Langenhorst 1 & 2 aan de monumentale bomenlaan
Credits —