Kindcentrum Aan de Oosterplas

Kindcentrum in het groen met uitzicht op het water in ‘s-Hertogenbosch

Opdrachtgever(s)
ATO Scholenkring en Signum Onderwijs
Locatie
Waalstraat, ‘s-Hertogenbosch
Programma
Nieuwbouw kindcentrum van 3.800 m2 BVO voor Montessori Basisschool Aquamarijn, Basisschool Oberon, BSO en PSZ van Zonnelicht en een gedeelde sportzaal van 1.130 m2
Ontwerp
KOW
Status
In uitvoering
Adviseurs
Van de Laar, Klictet, ZRi, Nul25, Buster Bouwcontrol
Sluit
Intro —

KOW ontwerpt voor ATO Scholenkring en Signum Onderwijs een nieuw en flexibel gebouw waarin twee onderwijsconcepten samenkomen: Montessorionderwijs en traditionele jaarklassen. Ook wordt er nauw samengewerkt met de opvang en de peuterspeelzaal van Zonnelicht om zo een fijne plek te bieden aan kinderen van 0 tot 13 jaar. Een gebouw dat voelt als een tweede natuur.

Lees meer
Stedenbouwkundig
De beperkte ruimte op het hoogstedelijk perceel, de gewenste inpassing van het bestaande ‘Apenbos’ en de verbinding met de Oosterplas geeft aanleiding voor het ontwerpen van een compact, efficiënt en duurzaam gebouw.

Om het gebouw zo compact mogelijk te maken en ruimten op de begane grond optimaal met het omringende speelterrein te verbinden is ervoor gekozen om de sporthal op de eerste verdieping te plaatsen. De klaslokalen voor de kinderopvang, de kleuters, en de onderbouw liggen op de begane grond en krijgen elk hun eigen entree en toegang tot de buitenruimte. Op de begane grond is ook een aula en een speelzaal.

Op de eerste verdieping komen de lokalen voor de middenbouw, de bovenbouw en de sportzaal. De relatief forse massa van de gymzaal wordt aan de Waalstraat ombouwt met een plat volume in twee bouwlagen waardoor de opbouw van de hal verder van de straat ligt. Dit zorgt voor een acceptabel bouwvolume voor de omringende woningen in de wijk.

Rondom het gebouw is veel groene speelruimte in het stedenbouwkundig ontwerp opgenomen. Door de compacte gebouwvorm en de sloop van de bestaande gymzaal aan de Rijnstraat kan de bestaande natuurlijke speelplek ‘het Apenbos’ flink worden uitgebreid. De kinderen van de boven- en middenbouw krijgen vanaf de verdieping met een eigen trap direct toegang tot het Apenbos.

Aan de westzijde verbindt een nieuw breed voetpad de Waalstraat met de Rijnstraat. Deze verbinding ontsluit de parkeerplaatsen aan de Rijnstraat met de hoofdentree van de sporthal. De sporthal zal ook door andere scholen en verenigingen gebruikt gaan worden en beschikt daarom over een eigen entree.

Architectuur
Het Kindcentrum krijgt een frisse en natuurlijke uitstraling. Met gevels van licht geel-grijs metselwerk voorzien van accentvlakken van donkerbruin metselwerk, met daarin donkergrijze aluminium kozijnen en vlakken met verticale houten geveldelen. De gevel van de sporthal wordt bekleed met een patchwork van stalen gevelplaten met verschillende grijstinten en puntprofileringen. Aan de IJsselsingel kraagt de gevel uit. Deze grote ‘kijkdoos’ markeert de hoofdentree en verbindt de school zowel letterlijk als visueel met de Oosterplas.

De Waalstraatzijde aan de zuidkant wordt gekenmerkt door een rustig ritme van grote raamopeningen waarachter de groepsruimten zijn gelegen. Het volume aan deze zijde is in tweeën gedeeld, waarbij het linkerdeel iets terug ligt. Ter plaatse van de deling ligt op de verdieping een dakterras. Hier wordt de gevel van de sporthal naar beneden doorgetrokken waardoor er een interessante versmelting van volumes en gevelmaterialen ontstaat.

De westgevel aan het nieuwe voetpad heeft op de verdieping een meer gesloten karakter. Hier bevinden zich de kleedruimten van de sporthal. Op de tweede verdieping wordt de gevelbekleding van de sporthal doorgezet rond de installaties op het dak van de eerste verdieping. Hierdoor worden de installaties afgeschermd en geïntegreerd in de architectuur van het kindcentrum. Aan de noordkant heeft het deel van de gevel in aansluiting op het Apenbos een expressieve dynamische vorm van ‘een villa in het bos’. Het teruggelegen deel van noordgevel, is rustiger in zijn expressie. Hier keert op de verdieping het ritme van de Waalstraat weer terug en wordt het overstek van de hoofdentree aan de IJsselsingel doorgezet over de transparante gevel van de begane grond waarachter zich de grote gemeenschappelijke ruimtes van het Kindcentrum bevinden.

In de oksel van het gebouw aan de Noordzijde is een ruime stalen buitentrap in het ontwerp opgenomen. Deze trap maakt een rechtstreekse verbinding tussen de onderwijsruimten op de verdieping met het uitgebreide en opgeknapte Apenbos.

Ontwerp voor meerdere levenscycli
KOW heeft samen met de adviseurs Van de Laar (constructie), Klictet (installaties) en ZRi (bouwfysica) een circulair en toekomstbestendig kindcentrum voor onderwijsstichting ATO ontworpen. Het casco van 2-laagse gebouw van ruim 3.800 m2 bvo wordt door Burgland Bouw razendsnel gebouwd met een demontabel stalen skelet, modulaire kanaalplaatvloeren en een binnenblad van geprefabriceerde houtskeletbouw-elementen. Hiermee wordt niet alleen tijd en geld bespaard, maar wordt ook de overlast voor de buurt beperkt.

Door de kolommenstructuur en de indeling van de klimaat- en installatiezones kan de indeling voor klassikaal onderwijs in de toekomst eenvoudig worden aangepast naar een meer open leeromgeving voor ‘klasloos’ onderwijs.


BENG en Frisse Scholen Klasse B
Kindcentrum Aan de Oosterplas wordt gezond, comfortabel en duurzaam. Zo wordt het gebouw voorzien van een gebalanceerd variabel ventilatiesysteem dat voldoet aan de eisen van ‘Frisse Scholen Klasse B’. Het gebouw wordt zeer goed geïsoleerd - met een Rc van 8,7! - en all-electric uitgevoerd, zonder gasaansluiting.

Een elektrische buitenlucht warmtepomp verwarmt en koelt het gebouw via LT vloerverwarming. Op het dak komen 450 oost-west georiënteerd PV panelen met een vermogen van 300 Wp per stuk, waarbij de witte dakbedekking zorgt voor minder opwarming van het gebouw en een beter rendement van de PV-panelen. Alle armaturen krijgen LED verlichting met daglicht- en/of aanwezigheidsdetectie. Met deze maatregelen voldoet het Kindcentrum aan alle eisen van BENG. In de centrale hal hangt een monitor waar de kinderen bewust worden gemaakt van energieverbruik en opbrengst.

Natuurinclusief en klimaatadaptief
We hebben het Kindcentrum en de omgeving zo ontworpen dat bestaande, volwassen bomen en groen behouden konden blijven en konden worden ingepast in het ontwerp. Door het compacte ontwerp bleef ook het speelbos behouden en kon worden uitgebreid met ‘natuurlijk spelen’ elementen en toestellen. Het onverhard oppervlak is met 20% vergroot en klimaatadaptief, met wadi’s om het regelwater tijdelijk op te vangen en daarna af te voeren naar het oppervlakte water van de Oosterplas.

De nieuwbouw van het Kindcentrum wordt ook ‘natuurinclusief’. In de gevels worden inbouwkasten aangebracht voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Ook het ‘insectenhotel’ en de aanleg van een groene omgeving met inheemse bomen en struiken draagt bij aan een natuurinclusieve bouw.
Sluit
Vormstudie met schetsmaquette
Sluit
Impressie overview Kindcentrum vanaf de Waalstraat met rechts de IJsselsingel en de Oosterplas

De grote ‘kijkdoos’ markeert de hoofdentree en verbindt de school zowel letterlijk als visueel met de Oosterplas.

Sluit
Entree en 'kijkdoos' aan de oostgevel
Sluit
plattegrond begane grond KC Aan de Oosterplas
Sluit
Plattegrond verdieping KC Aan de Oosterplas
Gevels KC Aan de Oosterplas
Credits —
Afbeeldingen
KOW