Park Brederode

Unieke woningen voor een unieke locatie in Bloemendaal

Opdrachtgever
Brederode CV, Heemstede
Locatie
Duinzicht, Bloemendaal
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd, 2011-2015
Adviseurs
DS Landschapsarchitecten
Aannemer
Thunnissen
Intro —

Ontwerp van 63 individuele villa’s op basis van een architectonische toolbox, gerealiseerd in 2 fases op Park Brederode

Lees meer
Park Brederode, Bloemendaal
In Bloemendaal, vlakbij zee en net achter de duinen, wordt het bijzondere woonproject Park Brederode gerealiseerd. In een prachtige vallei, tussen oude en jonge duinen, worden op kleine schaal luxe villas en appartementen gebouwd. Een uniek project op een uitzonderlijke plek. Wonen op Park Brederode betekent wonen in een prachtige Hollandse omgeving, direct naast het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De huizen op Park Brederode staan in vier woongebieden: Duin & Beek, Duinzicht, Parkzicht en Meerenberg. Deze kleinschalige woongebieden zijn qua sfeer zo divers als het landschap waarin ze zijn gesitueerd en hebben alle een geheel eigen karakter. KOW heeft voor deelgebied Duinzicht verschillende typen villa´s ontworpen met elementen uit de voor dit project ontworpen Toolbox.

Architectonische Toolbox Duinzicht
De bomenrijke locatie met zijn landschappelijke karakter geeft aanleiding tot één dragende vormtaal waarbinnen voldoende variatie mogelijk is. Gekozen is voor een aanpak met een hoofdsculpturale eenheid, waarbij de dakvlakken nadrukkelijk de bouwvolumes bepalen. De individualiteit van de woningen geldt voor alle typologieën, zowel in de vrijstaande woningen als bij de ‘twee onder een kappers’.

De kappen worden uitgevoerd met pannen, leien of riet. Iedere woning heeft tevens een eigen detaillering, iets andere houten kozijnen en/of een andere deuromlijsting. Raampartijen zijn onderverdeeld met raamdorpels in de stijl van de woning, kozijnen hebben een glasroedenverdeling en er is metselwerk met specifieke details afgeleid van de Amsterdamse school.

Er is geprofileerd houtwerk en er worden handbewerkte ornamenten aangebracht. De villa´s zijn ontworpen met oog voor detail en gebouwd met ambachtelijk vakmanschap, duurzame materialen en van bovengemiddeld hoge kwaliteit.

Elke woning is uniek. De bepalende sfeer is er een van elegantie en lichte sierlijke vormgeving. Daarvoor wordt nadrukkelijk gebruik gemaakt van ornamentiek, decoraties op bepalende punten, al dan niet gekleurd. Onderdeel van de uitstraling is het consequent gebruik van de materialen: baksteen, pannen, leien en riet. De basis is een gezamenlijk ontwikkelde toolbox voor alle ontwerpen. Te gebruiken elementen zijn identiek en herkenbaar, zoals gedecoreerde lateien, raam omrandingen, luifels, balkonhekken en voordeuren.

Royale buitenruimte
Alle villa´s hebben een beukenhaag rondom de tuin, volgroeide bomen in de tuin en een grindpad met een opstelplaats voor meerdere auto´s. Sommige villa´s beschikken over een separate garage, bij andere typen is een garage optioneel.

Daarnaast bieden de villa s een vrijwel onbelemmerd, blijvend vrij en prachtig uitzicht op het natuurpark met het kenmerkende meertje, het Perenlaantje en de voormalige bleekvelden.

Weldadig ruim van binnen
Zowel de vrijstaande als geschakelde villa’s lopen qua grootte en opzet uiteen met een woonoppervlak van 240 m2 tot 380 m2.

Van binnen zijn de villa´s zeer ruim en modern van opzet. De woonkamer heeft fraaie openslaande deuren naar de tuin en er is veel glas. De plafonds op de begane grond en 2e verdieping zijn hoger dan gebruikelijk. De binnendeuren zijn verdiepings- hoog, wat een ruimtelijk effect geeft.

De villa’s beschikken standaard over twee badkamers, vier slaapkamers en royale zolders met de mogelijkheid om meerdere kamers te creëren met een extra badkamer: een unieke mogelijkheid voor een gastenverblijf. De woningen kunnen worden aangepast aan specifieke indelingswensen en smaak. Zo kan de keuken worden verplaatst of worden afgesloten van het woongedeelte.

Verder zijn er bijvoorbeeld opties voor een schoorsteen, een kelder onder de woning (16 m2), dakkapellen, openslaande deuren, een extra badkamer of een berging. De villa’s worden zo compleet mogelijk opgeleverd met standaard een extra uitbouw op de begane grond met woonruimte en indelingsmogelijkheden.
Straatbeeld Thea Beckmanstraat Park Allemansgeest
Toolbox voor basiswoning met o.a. kapvormen en uitbreidingen
Dakfragment villa in Duinzicht

Het landschappelijke karakter geeft aanleiding tot één dragende vormtaal waarbinnen voldoende variatie mogelijk is

Impressie overview Park Brederode, deelgebied Duinzicht

De villa’s beschikken standaard over twee badkamers, vier slaapkamers en royale zolders met de mogelijkheid om meerdere kamers te creëren.

Credits —
Foto's
KOW