Sion Eilandrijk

Nul-op-de-meter woningen aan het water in ontwikkeling Rijswijk Buiten

Opdrachtgever(s)
Schouten Ontwikkeling, Ter Steege Bouw en Ontwikkeling
Locatie
Sionsweg, Rijswijk Buiten
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd
Adviseurs
Broersma, RROG, Wolf Dikken
Aannemer
Ter Steege Bouw
Intro —

Gebiedsontwikkeling van deelplan 18 in waterwijk Sion in Rijswijk Buiten. Met 29 Nul-op-de-Meter woningen bestaande uit 8 herenhuizen, 8 twee-onder-één kapwoningen, 11 rijwoningen en 2 villa’s.

Lees meer
KOW heeft op de cultuurhistorie locatie van voormalig klooster en buitenplaats Sion samen met RRog het project Eilandrijk ontworpen. In de stedenbouwkundig opzet is de allegorie gebruikt van oude buitenplaatsen en landgoederen om een collectieve buurt vorm te geven; met een ‘poort’, een ‘voorhof’ en het ‘landhuis’.

De poort in de Loofgang met de 8 Herenhuizen en de achtergelegen landschappelijke brug ontsluiten het hof van het eiland. De hofstructuur is symmetrisch van opzet en bestaat uit een erfinrichting waarlangs het parkeren is voorzien in een groene omgeving aan een collectieve tuin. Met aan de ene kant 8 twee-onder-één kappers en aan de andere kant 11 rijwoningen met verschillende beukmaten. Aan het einde van de hof staan twee watervilla’s. Deze vormen de beëindiging van het eiland. Tussen de villa’s ligt een collectief terras aan het water, met zicht op de historische schoorsteen en de waterpartijen van Sion. Alle woningen worden uitgevoerd als ‘Nul-op-de-Meter’.

Identiteit en beeldtaal
Om de eenheid van de architectuur van de verschillende woningtypes te behouden zijn de volumes, gevelritmes en open/dicht verhoudingen sterk aan elkaar verwant en versterken langskappen de samenhang. Alle woningen hebben op de zon-georiënteerde zijde van het zadeldak een volledig pv-dak. De andere zijde van het zadeldak is uitgevoerd met een bijpassende donkere keramische pan.

De architectuur van het eiland heeft een kenmerkende identiteit met een moderne beeldtaal. Er is een sterke samenhang tussen stedenbouw, architectuur en landschap. De materialen en kleuren vormen een passend palet bij de groene natuurlijke omgeving. Alle gevels zijn opgebouwd uit beige gemêleerde bakstenen en donker gebeitste houten delen. Duurzame materialen die mooi verouderen. Overstekken, luifels en pergola’s van hout vormen de verbindende elementen. De schoorstenen zijn beeldbepalende elementen in de ritmiek van het straatbeeld.

Architectonische ‘toolbox’
Vanuit een architectonische ‘toolbox’ kunnen verschillende elementen worden samengesteld. Zo worden erfafscheidingen, vlonders en tuinkasten een integraal ontworpen onderdeel van de woningen en wordt ‘wildgroei’ voorkomen. Ook de optionele uitbouwen, erkers en veranda’s zijn in samenhang ontworpen en kunnen eveneens uit deze toolbox door kopers samengesteld.
Overview situatie Eilandrijk met op de voorgrond de watervilla's, daarachter de hof- en waterwoningen en de herenhuizen aan de entree
2-onder-1 kapwoningen aan de hofzijde

De architectuur van het eiland heeft een kenmerkende identiteit met een moderne beeldtaal. Er is een sterke samenhang tussen stedenbouw, architectuur en landschap.

Waterwoningen en -villa aan de Vliet in Eilandrijk Rijswijk Buiten

Eilandrijkbewoonster Babette: Het is net als of we het hele jaar op vakantie zijn

Hofzijde van de 2-onder-1-kap waterwoningen ‘Ameland’
Rijwoningen Eilandrijk aan de hofzijde
Credits —
foto's
Bas Gijselhart BASE photography.nl