Sion Eilandrijk

Nul-op-de-meter woningen aan het water in ontwikkeling Rijswijk Buiten

Opdrachtgever(s)
Schouten Ontwikkeling
Locatie
Sionsweg, Rijswijk Buiten
Ontwerp
KOW
Status
In uitvoering
Adviseurs
Broersma, RROG
Aannemer
Schouten Bouw
Sluit
Intro —

Gebiedsontwikkeling van deelplan 18 in waterwijk Sion in Rijswijk Buiten. Met 29 Nul-op-de-Meter woningen bestaande uit 8 herenhuizen, 8 twee-onder-één kapwoningen, 11 rijwoningen en 2 villa’s.

Lees meer
KOW heeft op de cultuurhistorie locatie van voormalig klooster en buitenplaats Sion samen met RRog het project Eilandrijk ontworpen. In de stedenbouwkundig opzet is de allegorie gebruikt van oude buitenplaatsen en landgoederen om een collectieve buurt vorm te geven; met een ‘poort’, een ‘voorhof’ en het ‘landhuis’.

De poort in de Loofgang met de 8 Herenhuizen en de achtergelegen landschappelijke brug ontsluiten het hof van het eiland. De hofstructuur is symmetrisch van opzet en bestaat uit een erfinrichting waarlangs het parkeren is voorzien in een groene omgeving aan een collectieve tuin. Met aan de ene kant 8 twee-onder-één kappers en aan de andere kant 11 rijwoningen met verschillende beukmaten. Aan het einde van de hof staan twee watervilla’s. Deze vormen de beëindiging van het eiland. Tussen de villa’s ligt een collectief terras aan het water, met zicht op de historische schoorsteen en de waterpartijen van Sion. Alle woningen worden uitgevoerd als ‘Nul-op-de-Meter’.
Sluit
Situatie Eilandrijk met van links naar rechts: 2 watervilla´s, rijwoningen en twee-onder-één-kap aan het hof. Met aan de entree van het eiland 8 herenhuizen.
Sluit
Impressie twee-onder-één-kap aan het hof
Sluit
Impressie rijwoningen aan het water

Het hoogteverschil in de hoven wordt overbrugd met landschappelijke trappen en een voor mindervaliden toegankelijk ‘slingerpad

Credits —
Impressies
Schouten