Spoorstrook XL

De succesvolle formule van het CO-Green bij Stadstuin Overtoom heeft in Spoorstrook XL een vervolg gekregen

Opdrachtgever(s)
Woningstichting Eigen Haard
Locatie
Jan Tooropstraat, Amsterdam Nieuw West
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd
Aannemer
ERA Contour BV
Sluit
Intro —

De succesvolle formule van het CO-Green bij Stadstuin Overtoom heeft in Spoorstrook XL een vervolg gekregen. In aansluiting op het woonblok de Aardetuin is tussen de Jan Tooropstraat en het spoor een semi-gesloten bouwblok gerealiseerd met 50 sociale- en 48 middeldure huurwoningen. Spoorstrook XL is onderdeel van de gehele vernieuwing van Overtoomse Veld.

Lees meer
Ook bij Spoorstrook XL is de ‘bouwstenen methodiek’ van Stadstuin Overtoom toegepast om op een efficiënte manier het blok samen te stellen met verschillende woningtypes voor verschillende doelgroepen. Met maisonnettes aan de straat, galerijwoningen daarboven en op de hoeken kleinere studio’s. De plint aan de Jan Tooropstraat is door een netto verdiepingshoogte van ook 3,1 m1 geschikt voor commerciële functies en woon/werkwoningen.

Het complex is alzijdig ontworpen met hoogwaardige elementen uit de ‘architectonische toolbox’. Het plan kenmerkt zich door een rijke baksteen detaillering met verschillende verbanden. De galerijen hebben een gemetselde borstwering waardoor deze zorgvuldig zijn opgenomen in de schil van het gebouw.

Spoorstrook Zuid XL wordt gerealiseerd in opdracht van Eigen Haard door een samenwerkingsverband tussen de Era Contour en KOW. Door co-creatie en vergaande BIM toepassing worden bouw- en faalkosten sterk gereduceerd waardoor de financiële ruimte ontstaat voor hoogwaardige en duurzame sociale woningbouw.
Met de 'bouwstenen methodiek' zijn de verschillende woningtypes in Spoorstrook XL samengesteld
Sluit
Impressie overview Spoorstrook XL noord-westelijke richting
Sluit
Gevelfragment noordgevel met entree tot parkeren op het binnenterrein (foto Dirk Verwoerd)

Ook bij Spoorstrook XL is de ‘bouwstenen methodiek’ van Stadstuin Overtoom toegepast om op een efficiënte manier het blok samen te stellen met verschillende woningtypes voor verschillende doelgroepen

Sluit
Verticale en horizontale doorsnede uit het 3D BIM model van Spoorstrook XL
Sluit
Binnenterrein Spoorstrook XL met afgeschermd parkeren op maaiveld
Sluit
Geveldetail Spoorstrook XL
Credits —
Afbeeldingen
KOW, Dik Verwoerd (via Eigen Haard)