Stadskas Overtoom

Circulaire stadskas versterkt de sociale duurzaamheid in Overtoomseveld

Opdrachtgever
CO Green (samenwerking Eigen Haard, Era Contour, amoveerder Oranje en KOW)
Locatie
Jan Tooropstraat, Overtoomseveld, Amsterdam, Nieuw-West
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd
Aannemer
Bouwmensen KZW
Intro —

Bij oplevering van de klimaatneutrale gebiedsontwikkeling Stadstuin Overtoom hebben de CO-Green partners Eigen Haard, Era Contour, Oranje en KOW het initiatief genomen om voor de buurt een stadskas met moestuin te realiseren. De stadskas en de buurtmoestuin passen als ontmoetingsplaats perfect in de sociale duurzaamheid filosofie van Stadstuin Overtoom. De kas is door KOW samen met buurtbewoners ontworpen en is klimaatneutraal gebouwd met uitkomende materialen zoals kunststof kozijnen en lokaal gekapt FSC hout op de fundering van een voormalige garagebox.

Lees meer
De Stadskas is gebouwd door studenten van het opleidingscentrum Bouwmensen KZW en wordt beheerd door Stichting Stadskas Tuin van Toorop, die de buurtbewoners ook zal gaan begeleiden in het duurzaam telen van groente en fruit.

Stadstuin Overtoom
Ter versterking van de leefomgeving zijn in het project Stadstuin Overtoom 9 naoorlogse portiekflats met 352 verouderde huurwoningen vervangen door 6 bouwblokken met 478 klimaat- en kostenneutrale woningen. De blokken zijn gebouwd rond een binnenhof in een parkachtige, autoluwe en kindvriendelijke omgeving en hebben elk een eigen thema en een gevarieerd woonprogramma.

De uitdaging lag niet alleen in het realiseren van een klimaatneutrale wijk, maar ook in het duurzaam slopen en bouwen. Doordat amoveerder Oranje vanaf de ontwerpfase betrokken was bij het plan, kon maar liefst 95% van het uitkomend materiaal direct of indirect worden gebruikt bij de bouw van Stadstuin Overtoom.
Interieur van de Stadskas ‘Tuin van Toorop’ (foto BASEPHOTOGRAPHY)
Stadskas ‘Tuin van Toorop’ met op de achtergrond woonblok ‘Aardetuin’ in het project ‘Stadstuin Overtoom’ (foto BASEPHOTOGRAPHY)

De stadskas en de buurtmoestuin passen als ontmoetingsplaats perfect in de sociale duurzaamheid filosofie van Stadstuin Overtoom.

Credits —
Afbeeldingen
KOW, BASEPHOTOGRAPHY