Sterkenburg

Sportieve en gezonde buurt op voormalige zwembadlocatie Het Spectrum in Hoofddorp

Opdrachtgever(s)
Novaform
Locatie
Assumburg e.o., Hoofddorp
Ontwerp
KOW
Status
In uitvoering
Adviseurs
RRog, Bolwerk Weekers
Aannemer
HSB Bouw
Sluit
Intro —

Stedenbouwkundig- en architectonisch ontwerp voor herontwikkeling zwembadlocatie ‘Het Spectrum’ met 55 woningen (stadswoningen, appartementen, rijwoningen en hoekwoningen), incl. openbare ruimte met een sportief thema in aansluiting op de nieuw sporthal

Lees meer
Sterkenburg op de Spectrumlocatie
Op de locatie van het oude zwembad Het Spectrum ontwikkelt Novaform het project ‘Sterkenburg’. De gemeente Haarlemmermeer heeft voor de de locatie een tender in twee fases uitgeschreven, het plan Sterkenburg als beste is beoordeeld. In de gunningsbrief wordt het plan omschreven als “...zeer zorgvuldig, samenspel van architectuur en inrichting openbare ruimte zorgen voor een hoge woonkwaliteit”.

Integraal plan
Novaform heeft samen met KOW en RRog een integraal plan gemaakt, met bijzondere aandacht voor de openbare ruimte, een parkeeroplossing op maat en een variatie aan woningtypes. Het plan markeert de entree van de bestaande wijk Toolenburg. Het vormt een schakel in de overgang van deze suburbane woonwijk naar de stedelijkheid van Hoofddorp Centrum.

Inspiratie voor de ontwikkeling was de oorspronkelijke identiteit van het gebied. We hebben de aanwezigheid van een nieuwe sporthal ‘Het Spectrum’ gebruikt om een sportieve en gezonde buurt te maken. Dit komt naar voren in een autovrij openbaar gebied, met een groene en parkachtige ruimte, met een hardloopbaan en sport- en speelaanleidingen. Door het toevoegen van stadswoningen is er een Sportplein gemaakt, naast de horeca van de sporthal.

Energie neutrale woningen
In het plan komen 55 woningen, verdeeld in stadswoningen, appartementen, rijwoningen en bijzondere hoekwoningen. De woningen worden gerealiseerd met een EPC van 0,0. De woningen zijn over het algemeen zo georiënteerd dat de kap een zuidligging heeft. Met volvlak zonnepanelen, passiefhuis isolatie en LT vloerverwarming.

Stedenbouwkundig ontwerp
We maken een levendige woonbuurt met een stadse knipoog. We noemen deze buurt ‘Sterkenburg’. In deze benaming willen we benadrukken dat de nieuwe buurt de schakel vormt tussen de Stad Hoofddorp en haar suburbane woonwijken; een krachtige naam met de verwijzing naar de ‘burgnamen’ uit Toolenburg.

De wijk vindt haar karakter in de relatie tussen sport en wonen. De aanwezigheid van de sporthal biedt een unieke kans voor een bijzonder woonmilieu, dat een toevoeging is aan de woonsferen van Hoofddorp. De buurt heeft een gezonde en duurzame uitstraling. De randen van de buurt zijn groen, net als in de gehele wijk, maar tevens maken we een autovrij binnengebied waarin jong en oud veilig kunnen spelen en sporten en elkaar kunnen ontmoeten. Hier maken we een pleinachtige en parkachtige woonomgeving waar zowel de buurt als de wijk gebruik van kunnen maken. Zo wordt duurzaamheid ook sociale duurzaamheid.


Sluit
Impressie westzijde van het plangebied met grondgebonden woningen
Sluit
Situatie Sterkenburg
Sluit
Stadswoningen aan het binnengebied

Sterkenburg: de schakel tussen stad en woonwijk.

Sluit
Impressie interieur stadswoning
Credits —