STROOM Leeuwesteyn

Op Art Deco geïnspireerde stadswoningen in Leidsche Rijn

Opdrachtgever(s)
Gemeente Utrecht, Blauwhoed, Klaassen Groep
Locatie
Oeverpark e.o. Leeuwesteyn bouwveld 8, Leidsche Rijn Utrecht
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd (2021)
Aannemer
Klaassen Bouw
Intro —

Door KOW ontworpen nieuwbouw met 45 duurzame stadswoningen in 8 woningtypes rond een gemeenschappelijke binnentuin met verdiept parkeren in gebiedsontwikkeling Leeuwesteyn, Leidsche Rijn.

Lees meer
Natuurlijk. Stedelijk. leven.
STROOM is ontworpen volgens ons concept van ‘natuurlijk. stedelijk. leven’. Met als doel een duurzame en comfortabele woonomgeving te creëren waar mensen zich goed voelen en de balans tussen de menselijke natuur en verstedelijking wordt hersteld.

Groen en waterrijk binnengebied
Het binnengebied met eigen- en gezamenlijk tuinen bevindt zich deels op een halfverdiepte parkeergarage. De hoogteverschillen die hierdoor ontstaan nodigen de bewoners op een natuurlijke wijze uit tot bewegen en samenkomen. Een ingenieuze systeem van wateropvangende erfafscheidingen, tuinbakken en wadi’s maakt duurzaam gebruik van hemelwater mogelijk en het laat kinderen op natuurlijke wijze spelen met water. De niveauverschillen in het binnengebied leiden tevens tot het ontwerp van bijzondere splitlevel woningen met vides en extra verdiepingshoogte.

Variatie in plattegronden
De acht verschillende woningtypes bieden variatie en flexibiliteit. Gebaseerd op de wensen van het kopersplatform hebben de woningen verschillende flexibele indelingsopties en kunnen ze mee kunnen groeien met de bewoners. Veel woningen bieden ruimte voor vides en extra verdiepingshoogte.

Utrechtse Art Deco
Architect Sebastiaan Jansen over de inspiratie voor het ontwerp: “Vanuit een eigen analyse van de Utrechtse Art Deco bleek een hedendaagse vertaling van deze stijl de juiste ontwerpkeuze voor STROOM. De kenmerken van verticale en gebogen lijnen, hoge ramen en deuren, een duidelijke ritmiek en ambachtelijk metselwerk hebben we vertaald in een aantrekkelijk gevelontwerp. Waarbij verschillende beukmaten en verdiepingshoogtes aanleiding gaf tot veel variatie in het straatbeeld.”

Modern vakmanschap
Het rijk gedetailleerde metselwerk is met veel gevoel voor vakmanschap door KOW ontworpen en uitgewerkt en door aannemer Klaassen uitgevoerd. In gevel worden vijf soorten stenen verwerkt; een licht grijze steen in de plint van Olivier, leverbruine steen van Rijswaard, een roodbruine van Engels, een donkerbuine steen van VanderSanden en geglazuurde stenen van St. Joris.

De stenen zijn in verschillende verbanden en patronen gelegd. Interessante schaduweffecten worden gecreëerd in reliëfpatronen met afwisselend platte en uitstekende strekken en koppen en het open ‘Braziliaanse’ metselwerk van de gemetselde afscheiding grenzend aan de openbare ruimte.

In de gevel is het vakkundige metselwerk gecombineerd met betonnen ornamenten en kozijnen versierd met geïnterpreteerde Art Deco-patronen. Hekken die toegang geven tot het binnengebied en de parkeergarage, evenals de balustrades van de Franse balkons zijn speciaal voor het project ontworpen, mede gebaseerd op de ontwerptaal van Art Deco.

Energieneutraal en gezond
STROOM is duurzaam en gezond dankzij het Casa Vita concept van Klaassen Groep. De woningen ‘all-electric’ en energieneutraal dankzij een individuele luchtwarmte pomp, zonnepanelen een CO2 gestuurde ventilatie en optimale geluids- en thermische isolatie. De woningen verbruiken gemiddeld evenveel energie als wordt opgewekt, waarbij een module in de woning de bewoner bewust maakt van zijn energieverbruik én opbrengst.
Geveldetails westgevel STROOM
Impressie binnentuin gedeeltelijk boven parkeren
Aanzicht westgevel STROOM

STROOM: groen, gezond geïnspireerd en gelukkig leven

Concept en uitwerking westzijde STROOM
Gevelfragment zuidgevel STROOM
Credits —
foto's
Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY
Impressies
Vero