Transformatie De Westerhoek

Herontwikkeling PFV kantoorgebouw tot veelzijdig appartementencomplex in Amsterdam West

Opdrachtgever
Syntrus Achmea Vastgoed
Locatie
Molenwerf 1 t/m 10, Amsterdam
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd, 2014
Adviseurs
ABT, LBP Sight, Valstar Simonis, Heuvel-Op
Aannemer
Koopmans TBI Bouw
Intro —

Haalbaarheidsonderzoek en transformatie van voormalig kantoorpand PVF naar 185 appartementen met een gemiddelde GO van 76 m2 (excl. berging), totaal ca. 22.000 m2 BVO

Lees meer
Transformatie Molenwerf
Aan de rand van Amsterdam, met uitzicht over het groen en over de stad ligt het hoofdkantoor van PVF. Door herschikking van de werkplekken komt het gebouw aan de Sloterdijk vrij. Syntrus Achmea heeft KOW gevraagd het kantoorgebouw te herontwikkelen tot woongebouw.

Kantoorgebouw PVF
Het kantoorgebouw aan de Molenwerf in Amsterdam is samen met het gespiegelde zusterpand in 1997 in opdracht van PVF Achmea door KOW ontworpen en in 1999 opgeleverd. Het gebouw heeft een ‘kamstructuur’ met vier kernen en zeven bouwlagen met totaal ca. 22.000 m2 BVO aan kantoorruimte. Onder het maaiveld ligt een verdiepte stallinggarage, welke wordt gedeeld met het zusterpand. Het gebouw is voorzien van een koude opslag systeem en warmtekrachtkoppeling. De constructie heeft Rc-waarde van ca. 2,9 m2 K/W en de kozijnen zijn voorzien van HR+ beglazing.

Transformatie
Het ontwerp van het gebouw is ‘klassiek modern’, met baksteen gevels en aluminium ramen in een geprofileerd betonnen omlijsting. Hierdoor heeft het gebouw niet perse de uitstraling van een kantoorpand. Het interieurontwerp heeft Art Deco kenmerken. De markante entreehal met de marmeren vloer en de vides zal de ‘grande entree’ worden van het wooncomplex.

Het handhaven van constructies, gebouwdelen en met name gevelindelingen dragen bij tot het zo efficiënt mogelijk inzetten van de bestaande kwaliteiten van het gebouw. Tevens worden de bestaande installaties deels hergebruikt en/of uitgebreid.

Het programma
Het ontwerp voorziet in 185 voor het middeldure huursegment met een gemiddeld oppervlak van 76 m2 en een differentiatie van 1, 2, 3 en 4-kamer appartementen.

Alle woningen zijn voorzien van een ruime buitenruimte. Op de bovenste bouwlaag worden door toevoeging van dakuitbouwen unieke penthouses gecreëerd. De Westerhoek herbergt tevens gemiddeld 1,8 parkeerplaats per appartement, een ruime fietsenstalling en een eigen steiger aan de Haarlemmervaart.

Duurzaam getransformeerd
Het totale complex wordt op een duurzame wijze herontwikkeld; afval wordt op een milieuvriendelijke manier gesplitst en afgevoerd. Verder wordt zoveel mogelijk bestaand materiaal hergebruikt. De bestaande WKO-installatie blijft gehandhaafd en wordt volledig aangepast. Deze installatie diende als een collectieve warmte- en koudebron en gaat na de transformatie dienst doen voor de vloerkoeling en luchtbehandeling van de appartementen.

Optimale samenwerking
De succesvolle transformatie is voor een groot deel te danken aan een intensieve en goede samenwerking met alle betrokken partijen. Zowel tussen Koopmans Bouwgroep, en diverse onderaannemers, maar ook met opdrachtgever Syntrus Achmea, KOW en de gemeente Amsterdam.

Kennis van leveranciers is daarbij optimaal benut. Door Gyproc vanaf het voortraject bij het plan te betrekken kon met speciaal ontwikkelde (dunnere) woningscheidende wanden GO/BVO verhouding met 2% worden verbeterd.
Schetsontwerp transformatie met optopping

De succesvolle transformatie is voor een groot deel te danken aan een intensieve en goede samenwerking tussen de betrokken partijen

Detail toegevoegd balkon met wapen van Amsterdam in de balustrade
Credits —
Afbeeldingen
KOW, Syntrus Achmea