Transformatie Stationsplein 1

Van belastingkantoor naar dynamische wonen aan de 'rode loper' van Den Haag

Opdrachtgever
Geste groep
Locatie
Stationsplein 1, Den Haag
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd, 2016
Adviseurs
IMD, DGM, Overdevest, Mol
Aannemer
Van Zanten
Sluit
Intro —

Stationsplein 1 betreft een duurzame transformatie en uitbreiding van het voormalige ‘kleine belastingkantoor’ – nabij station Hollands Spoor in Den Haag – naar appartementen voor studenten en starters op de woningmarkt. Het gebouw is gestript en aanwezige materialen zijn zoveel mogelijk hergebruikt. Om afval te beperken en de doorlooptijd te versnellen is er gekozen voor prefab. De rol van KOW strekte zich uit van haalbaarheidsstudies en gebouwanalyse tot het gereedmaken voor uitvoering.

Lees meer
De Stationsweg is een belangrijke verbindingsweg tussen het station en de binnenstad, en fungeert daardoor als 'rode loper' naar het centrum van Den Haag. Hier ontstaat de mix van wonen, werken en verblijven, van leisure, kantoren en detailhandel. De dynamiek van de locatie maakt het complex uitermate geschikt voor de huisvesting van jongeren.

Het voormalige belastingkantoor is in een tijdsbestek van 7 maanden omgebouwd naar 156 appartementen, variërend van 18 tot 37 m2 bruto vloeroppervlakte, met een gemeenschappelijke woonkamer, een fitnessruimte, een parkeergarage voor 20 auto's en een fietsenstalling voor 190 fietsen. Op de begane grond is een commerciële plint gerealiseerd van 750 m2. De totale bruto vloeroppervlakte bedraagt 6.230 m2.

De gevel heeft een klassieke opbouw, met een donkere natuurstenen bekleding op de begane grond als plint, en daarboven gemetselde gevels met verticale ramen en horizontale betonnen banden. Het hekwerk op het dak fungeert als daklijst. Aan het bestaande gebouw zijn twee verdiepingen toegevoegd. Op de hoek is de gemetselde gevel op deze verdiepingen doorgezet. Daarnaast zijn de extra verdiepingen bekleed met plaatmateriaal van zink en ligt de bovenste verdieping verder terug. Zo heeft het gebouw een mooi accent op de hoek, dat nog versterkt wordt door de verhoogde dakrand en een sprong in de gevel.
Sluit
Transformatie van het 'Kleine belastingkantoor' aan het Stationsplein tegenover station Hollands Spoor
Sluit
Stationsplein 'by night'

In het ontwerp is er alles aan gedaan om de bouwtijd zo kort mogelijk te houden. Alle badkamers zijn geprefabriceerd en zijn door Van Zanten Bouw kant en klaar naar binnen geschoven. Door de snelle uitvoeringstijd van zeven maanden konden aan het begin van het studiejaar de eerste kamers worden verhuurd.

Sluit
Gevelbeeld aan de Stationsweg
Credits —
Foto's
KOW (Guido Bekink, Bas Kijzers), Lindy Schuin (HaAC)