WIJpark

Doctor Wibautplein in Schiedam wordt WIJpark

Opdrachtgever(s)
Gemeente Schiedam
Locatie
Doctor Wibautplein Schiedam
Ontwikkelaar
Bemog projectontwikkeling
Ontwerp
KOW
Adviseurs
ECHO Urban Design, Kickstad, M3E, H4D, IA Groep
Status
Voorlopig Ontwerp
Intro —

Circulaire en sociaal duurzame herontwikkeling van het Doctor Wibautplein tot een parklandschap met 132 woningen waar ontmoeten centraal staat.

Lees meer
Doctor Wibautplein in Schiedam wordt WIJpark
KOW heeft begin 2021 Samen met ontwikkelaar Bemog, ECHO Urban Design en Kickstad de tender voor de herontwikkeling van het Doctor Wibautplein in Schiedam gewonnen. Het ontwerp voor ‘WIJpark’ past helemaal in onze filosofie een natuurlijke leefomgeving te maken in stedelijke context.

Verbinding zoeken
Al tijdens de tenderfase hebben we met veel enthousiaste mensen uit de omgeving gesproken. We ontdekten hoe belangrijk het Doctor Wibautplein is voor de wijk. Hier komen mensen samen om te spelen en elkaar te ontmoeten. Op de locatie bevindt zich ook een groentetuin voor de lokale voedselbank en een speelplek voor jongeren. Deze sociaal belangrijke plekken hebben wij willen omarmen in de nieuwe visie voor het WIJpark. In het nieuwe plan hebben wij ruimte gemaakt voor een groene, duurzame en inclusieve plek voor de wijk.

Slimme legpuzzel
WIJpark toont een park waarin de gebouwen te gast zijn. Het park wordt gevormd door vier deelparken, met elk een eigen identiteit en programma. Door een slim schuifspel blijven alle publieke programma’s zoals spelen, sporten en de moestuin behouden en worden alle doelgroepen nog steeds bediend.

De vijf bouwblokken voegen zich naar de omliggende bebouwing door aan te sluiten op de omliggende hoogtes. Ze trappen op van 2 naar 4 lagen, waarna ze een setback laten zien vanaf de vijfde tot de achtste laag. Alle gebouwen krijgen een daktuin en royale plantenbakken op de balkons rondom. De plantenbakken zijn geïntegreerd in een architectonisch raster, verwijzend naar de vormen en kleuren van de na-oorlogse wijk Nieuwland.

Voor elk wat wils
WIJpark wordt niet alleen een natuurlijk duurzame wijk maar ook een inclusieve wijk. Er is ruimte voor elke stedelijke doelgroep en leeftijdscategorie in één van de 132 nieuwe woningen. Van 3-kamer appartementen en levensloopbestendige zorgwoningen voor senioren tot ruime en flexibele woningen voor gezinnen en kleiner voor starters. Allen vinden ze hun voordeur in het groene WIJpark wat het gevoel van in het groen wonen enkel versterkt.

Vindingrijke oplossingen
De gebouwen worden grotendeels circulair en losmaakbaar gebouwd. Met een prefab houten constructie en bakstenen gevels van gerecycled materiaal die als lego stenen in elkaar geklikt kunnen worden (zonder cement of mortel). WIJpark wordt vanzelfsprekend all-electric, gasloos en (bijna) energieneutraal. Hierbij wordt gekeken naar innovatieve alternatieven, zoals een ‘thermal smart grid’.

WIJpark community
Eerst luisteren, dan ontwerpen. Bij de ontwikkeling van WIJpark worden nadrukkelijk de omwonenden en de toekomstige bewoners betrokken. Al tijdens de tenderfase hebben we met veel enthousiaste mensen uit de omgeving gesproken en daar gaan we mee door in de uitwerking. Zo vormen we samen de WIJpark community een worden we allemaal een beetje eigenaar van het WIJpark.
Gevelfragment grondgebonden woning in WIJpark Schiedam
Architectuur concept WIJpark Schiedam
Impressie 8-laags bouwblok in WIJpark

Met WIJpark creëren we een natuurlijke leefomgeving midden in de stad

Overview stedenbouwkundig ontwerp WIJpark
Impressie WIJpark in aansluiting op de bebouwing aan de Gerbrandystraat
Credits —
beelden
Vero & ECHO