Zorgwoningen Zeeldraaier Merwebolder

Geschakelde NOM-woningen in eenheid met natuur en landschap

Opdrachtgever
ASVZ
Locatie
Zeeldraaier, zorglocatie Mewebolder, Sliedrecht
Ontwerp
KOW
Status
Studie afgerond
Adviseurs
Vianen Bouwadvies, Merosch, Sweco
Intro —

In nauw samenwerking met ASVZ hebben we voor cliënten met bijzonder problematisch gedrag een zo aangenaam mogelijke woonomgeving in de natuur ontworpen. Het project aan de Zeeldraaier bestaat uit 2 geschakelde woongebouwen, met per woongebouw 2 woongroepen met 5 bewoners. Iedere bewoner heeft een eigen studio van 36 m2 met een zitkamer, slaapkamer, badkamer en een eigen pantry. Gezamenlijk beschikken de bewoners over een huiskamer met keuken, een berging, een wasruimte en is er per gebouw een slaapwacht/kantoorruimte.

Lees meer
Groepswoningen voor PRO
Project PRO is een nieuwe vorm van zorg en richt zich op mensen met een lichte verstandelijke beperking en een agressief acting out gedrag, vooral naar de begeleiders. Het doel van PRO is om deze groep cliënten zoveel mogelijk het gewone leven te laten ervaren en tegemoetkomen aan de menselijke behoeften, in plaats van het controleren van probleemgedrag.

In eenheid met de natuur
De twee identieke gebouwen zijn gesitueerd in de parkachtige omgeving van de Merwebolder. Het landschapsontwerp van Sweco en de architectuur sluiten zorgvuldig op elkaar aan. De flauw hellende, begroeide daken gaan over in het golvende landschap dat tevens beschutting biedt aan de bewoners. Ook de natuurlijke materialen en kleuren vormen een eenheid met de omgeving.

De geschakelde gebouwen openen naar de natuur. Met een verdiepinghoge glazen gevel en een overdekt terras wordt de natuur als het ware de woning ingebracht. Het aanwezig groen zorgt voor rust en filtert het teveel aan prikkels. Zo sluit het ontwerp optimaal aan bij de doelgroep.

Duurzaam en gezond
De woningen zijn Nul-Op-de-Meter, voorzien van een luchtwarmtepomp en 170 m2 PV panelen per geschakeld gebouw, waarmee evenveel energie wordt opgewekt als gebruikt. Daarnaast is het gebouw ‘all electric’, zonder gasaansluiting. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd met 3-bladige beglazing, Rc-waarden van 6 tot 7 Km2/W en een luchtdichtheid van 0,20 dm3/s*m2. De gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning is CO2-gestuurd en voorziet ook in koeling via de luchtwarmtepomp.

Voor de gebouwen wordt een materialenpaspoort aangemaakt in Madaster. Door toekomstig hergebruik van de uitkomende materialen kan 10% van de bouwkosten als restwaarde worden meegenomen.
Situatie zorglocatie Merwebolder met zorgwoningen aan de Zeeldraaier
Impressie geschakelde zorgwoningen in het landschap

Met een verdiepinghoge glazen gevel en een overdekt terras wordt de natuur de woning ingebracht.

Impressie interieur gemeenschappelijke woonkamer in verbinding met de natuur en het terras
Plattegrond geschakelde groepswoning
Credits —
Impressies
KOW