‘Sportheldenbuurt’ in Amsterdam-West heeft de finish gehaald!

Datum
18 aug '21
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Artikel —

Artikel in Stedenbouw over ‘Laan van Spartaan’ waarin Edward Zevenbergen van BPD Ontwikkeling, en Frank Vermeij en Jurgen de Reus, beiden van UBA Bouw de ontwikkeling en de realisatie van de bijzondere woonbuurt toe lichten.

Met de oplevering van 319 woningen in april 2021 komt een eind aan 21 jaar ontwikkelen en 13 jaar bouwen aan een nieuwe, bijzondere woonbuurt in Amsterdam-West waarin wonen, werken, culturele en maatschappelijke voorzieningen, zorg en sport harmonieus samenkomen.

Laan van Spartaan, waaraan in totaal zeven architectenbureaus en vier aannemers meewerkten, bestaat uit 1.612 woningen, uitgebreide sportvoorzieningen, een ROC, een zorgsteunpunt, een restaurant en een supermarkt. Het geheel is gebouwd rond de velden van voetbalclub VVA/Spartaan. De combinatie van vrije sector en sociale huurwoningen en van koop-, zorg- en studentenwoningen geeft de buurt niet alleen een gemengd karakter, maar maakt ook een levenslange doorstroom mogelijk.

Ga voor het gehele artikel naar: https://www.stedenbouw.nl/artikel/sportheldenbuurt-in-amsterdam-west-heeft-de-finish-gehaald/

Ontwikkeling Midden Kavel met Hof van Spartaan, getrapt naar de sportvelden

Hof van Spartaan
KOW heeft in opdracht van BPD Ontwikkeling het slotakkoord ontworpen. Project Hof van Spartaan Oost bestaat uit het appartementencomplex ‘De Spartaan’ met een deel van 7 bouwlagen en een toren (52 m1) van 15 bouwlagen met in het totaal 193 huur- en koopappartementen, variërend van 45 m2 studio’s, maisonnettes van 65 m2 tot een penthouse van 186 m2. Het complex staat op een verhoogde plint met maisonnettes en ruimte voor winkels en/of buurtgerichte voorzieningen. De doorgaande plint zorgt voor een levendig straatbeeld in de Jan van Galenstraat en de Rinus Michelslaan.
Hof van Spartaan Oost bestaat verder uit een bouwdeel met 10 grondgebonden ‘dekwoningen’, met parkeren onder de woning en de buitenruimte op de 1e verdieping.

Groen binnenhof boven parkeren
Hof van Spartaan is gebouwd rond een groen binnenhof boven een halfverdiepte parkeergarage met 134 parkeerplaatsen. De door Dijk&Co ontworpen daktuin bestaat uit een privé en een openbaar deel, gescheiden door niveauverschil en plantenbakken met heggen. In het gemeenschappelijke deel komen ontmoetingsplekken met picknicksets en grote potten met bomen.

Impressie van het groene binnenhof boven parkeren

Architectuur
Het project Hof van Spaartaan toont meerdere gezichten. De hoogbouw van De Spartaan is uitgevoerd in rode baksteen met ronde hoeken met verwijzingen naar de stijl van de Amsterdamse School. Aan de Jan van Galenstraat is het complex van Studioninedots is opgebouwd uit witte kaders met een consequent doorgevoerde open-dichtverhouding met verticale en horizontale geleding. Overgang tussen oost- en west wordt gevormd door een complex met een wit geraamde voor een lichte, gemêleerde gemetselde gevel met dezelfde horizontale geleding als bij De Spartaan. Ook is het ritme van de verhoogte plint doorgezet in de drie complexen.

Hof van Spartaan aan de Jan van Galenstraat