Stadskas Overtoom ‘precies als op het plaatje’

Datum
28 mei '20
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Stadskas in Stadstuin Overtoom
Artikel —

Bij oplevering van de klimaatneutrale gebiedsontwikkeling Stadstuin Overtoom hebben de CO-Green partners Eigen Haard, Era Contour, Oranje en KOW het initiatief genomen om voor de buurt een stadskas met moestuin te realiseren. De stadskas en de buurtmoestuin passen als ontmoetingsplaats perfect in de sociale duurzaamheid filosofie van Stadstuin Overtoom. De kas is door KOW samen met buurtbewoners ontworpen en is klimaatneutraal gebouwd met uitkomende materialen zoals kunststof kozijnen en lokaal gekapt FSC hout.

Impressie Stadskas

Begin maart zijn de studenten van opleidingscentrum Bouwmensen KZW begonnen aan de bouw van de Stadskas en vorige week was de oplevering. Nu de kas gereed is, is te goed te zien hoe nauwkeurig het niet allerdaagse ontwerp is nagebouwd. Of zoals een van de jonge buurtbewoners het formuleerde “tis precies als op het plaatje”.

Buurtmoestuin en kas zullen worden beheerd door Stichting Stadskas Tuin van Toorop die de buurtbewoners ook zal gaan begeleiden in het duurzaam telen van groente en fruit.

Stadstuin Overtoom
Ter versterking van de leefomgeving zijn in het project Stadstuin Overtoom 9 naoorlogse portiekflats met 352 verouderde huurwoningen vervangen door 6 bouwblokken met 478 klimaat- en kostenneutrale woningen. De blokken zijn gebouwd rond een binnenhof in een parkachtige, autoluwe en kindvriendelijke omgeving en hebben elk een eigen thema en een gevarieerd woonprogramma.

De uitdaging lag niet alleen in het realiseren van een klimaatneutrale wijk, maar ook in het duurzaam slopen en bouwen. Doordat amoveerder Oranje vanaf de ontwerpfase betrokken was bij het plan, kon maar liefst 95% van het uitkomend materiaal direct of indirect worden gebruikt bij de bouw van Stadstuin Overtoom.

Stadskas voor blok Aardetuin in Stadstuin Overtoom

Impressie Stadskas

Stadskas met op de achtergrond Stadstuin Overtoom ‘Warmtetuin’