Stadstuin Overtoom is ‘Groene trendsetter’

Datum
19 sep '22
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Stadskas met buurtmoestuinen in Stadstuin Overtoom
Artikel —

“Met duurzaamheidsmaatregelen op het gebied van sloop, hergebruik, materialen, CO2-uitstoot, energie en water is Stadstuinen Overtoom zowel in ontwerp als in bouwproces en gebruik klimaatneutraal. Een vroeg voorbeeld van groene gebiedsontwikkeling.”

Platform Arcam heeft in samenwerking met de gemeente ‘De groene architectuurgids van Amsterdam’ samengesteld. De gids bevat de 25 groenste gebouwen van Amsterdam en 7 groene trendsetters. Inzichtelijk gerangschikt op meetbare begrippen en op een kwalitatieve indicatie van natuurinclusiviteit en klimaatadaptiviteit. De gids laat zien hoe de stad letterlijk en figuurlijk vergroent.

René Buur, architect en algemeen directeur bij KOW, over Stadstuin Overtoom: “het project heeft een belangrijke functie vervuld als wegbereider voor een nieuwe manier van denken. In de wijk Overtoomse Veld in Amsterdam Nieuw-West zijn 352 sociale portiekwoningen vervangen door 478 nieuwbouwwoningen, waarvan 30 procent sociaal. Het voornemen was om dat op ‘klimaatneutrale wijze’ te doen, met hoge circulaire ambities. Dat was bij de start zo’n 10 jaar geleden bijzonder; duurzaamheid was toen vooral een energievraagstuk.”

Doorsnede Lichttuin met overzicht duurzame maatregelen

Start bouw was in 2013, de laatste oplevering in 2018. Uiteindelijk is 99% van het herbruikbare sloopmateriaal in de nieuwe woningen of elders in de omgeving verwerkt. Voor 38 procent zijn deze materialen verwerkt in de nieuwe woningen, vooral als grondstof. Zo is baksteenpuingranulaat gebruikt in nieuwe bakstenen en beton. De woningen zijn zo ontworpen dat eventuele samenvoegingen of functiewijzigingen in de toekomst met relatief weinig milieubelasting mogelijk zijn. De woningen hebben een EPC van 0,15.

Het project is gerealiseerd door CO-Green, waarin ontwikkelaar en bouwer ERA Contour, woonstichting Eigen Haard, sloper/amoveerder Oranje en architect KOW intensief samenwerkten. Opvallend daarin is de ver doorgevoerde ketenintegratie waarbij ook winst- en verliesposten onderling werden verdeeld. Ga voor meer informatie naar het project op onze website.

De groene architectuurgids van Amsterdam wordt maandagavond 26 september gepresenteerd in Pakhuis De Zwijger tijdens een thema-avond over verduurzaming.