Uitbreiding KC Vroondaal opgeleverd

Datum
14 jul '23
Categorie
Alle categorieën
Organisatie KOW
Artikel —

Net voor de zomervakantie is de uitbreiding van Kindcentrum Vroondaal opgeleverd. De belangstelling voor het Kindcentrum is zo groot dat het gebouw bij oplevering in 2022 eigenlijk al te klein was. Bij het ontwerp was hiermee al rekening gehouden door het gebouw voor te bereiden op de demografische groei van Vroondaal. Aan de westzijde zijn 6 lokalen en een leerplein bijgebouwd. Hiermee is het centrum nu écht klaar en biedt het ruimte aan 675 kleine Vroondalers.

KOW heeft een ontwerp gemaakt waarin het ‘Vroondaals’ onderwijsconcept is ingepast. Het gebouw is opgedeeld in verschillende clusters met leerpleinen groepsruimten vanuit de visie op een doorgaande leerlijn. Architect Dennis Voskuil: “KOW is door SCOH gevraagd een uitbreiding van 6 lokalen te maken om de groei van het kindcentrum te accommoderen. Met een compact volume in een vertrappende massa hebben wij dit kunnen realiseren met behoud van het “Vroondaalse” onderwijsconcept. Lichte lokalen grenzen aan een ruim en licht leerplein. Op de verdieping kunnen de lokalen hun ruimte uitbreiden op het terras, waardoor in de zomer ook buiten les gegeven kan worden.”

Moderne interpretatie van ‘Haagse Chique’

Het Kindcentrum is ontworpen in een hedendaagse interpretatie van de ‘Haagse Chique’ die kenmerkend is voor de wijk Vroondaal. De gevels hebben een duidelijke ritmiek van kozijnen en gevelvlakken met subtiele accenten in het warme gemêleerde metselwerk en zorgen daarmee ook voor een herkenbare entree van de wijk. De massa van 4.500m2 BVO is verdeeld in verschillende volumes welke ten opzichte van elkaar verspringen. Het gebouw is alzijdig ontworpen en toont zich met getrapte kopgevel aan de waterkant, een verhoogde gevel bij de centrale entree aan het speelplein en een gebouwhoge transparante gevel aan de centrale hal uitkijkend op park Madestein

Ontmoetingsplaats voor de wijk

Vroondaal is de nieuwe uitbreidingswijk van ca. 100 hectare aan de zuidkant van Den Haag. Voor de entree van de wijk heeft KOW de ‘ontmoetingsplaats’ ontworpen, bestaande uit zowel het Kindcentrum als een voorzieningencluster. Het voorzieningencentrum is nu in aanbouw zal straks het sluitstuk van de wijk vormen. De Vroondalers kunnen elkaar ontmoeten op het plein, bij de buurtwinkel, maar ook op de speelplaats van de school. Sjoerd Broek, architect bij KOW: “Na 6 jaar, van planuitvraag tot realisatie van de uitbreiding, is het Kindcentrum nu écht af. Het volume is complementair aan de naast gelegen gebouwen aan de Madesteinweg en de architectonische uitstraling van het gebouw wordt door deze uitbreiding versterkt. Het is een gebouw geworden om trots op te zijn, maar misschien wel belangrijker waar de gebruikers ook erg trots op zijn.”