Van houten scholen wordt iedereen happy

Datum
23 mei '22
Categorie
Alle categorieën
Organisatie KOW
Artikel —

“Het modulair bouwen van houten scholen is de toekomst”, zegt René Buur tijdens de door de gemeente Lansingerland georganiseerde inspiratiebijeenkomst. “De bouwkosten van een houten school zijn hoger, maar als je naar het totale plaatje kijkt dan zie je dat in een houten omgeving kinderen rustiger en geconcentreerder zijn. Hiervan worden ook de leerkrachten happy. Deze effecten krijg je er ‘gratis’ bij in een school van hout.”

Vorige week woensdag 11 mei was de inspiratiebijeenkomst over het bouwen van circulaire, milieuvriendelijke scholen. Doel van de middag was om kennis en enthousiasme met elkaar te delen. Aanwezig waren mensen uit de gemeente met onderwijs of duurzaamheid in hun portefeuille en van verschillende onderwijsinstellingen.

Het was een geslaagde middag! Wethouder Titia Cnossen opende de middag en onderstreepte het belang van het onderwerp. Ze refereerde aan de goede samenwerking tussen schoolbesturen en gemeente en sprak de hoop uit ook ten aanzien van duurzaamheid in de komende jaren samen stappen te kunnen zetten. Daarna gaf Jasmijn van der Gaag, beleidsadviseur Duurzaamheid van de gemeente een presentatie over duurzame scholen, modulaire houtbouw, fabels en feiten over houtbouw en hoe klimaatadaptatie op en rondom de school toegepast kan worden.

René Buur, algemeen directeur en architect bij KOW, hield aansluitend samen met kostendeskundige Justin Bijkerk een inspiratiesessie over houtbouw en de technische en financiële kant hiervan. KOW en Bijkerk Bouwadvies hebben inmiddels veel ervaring opgedaan met houtbouw en onderwijsgebouwen. René Buur: “Bouwen in hout pas helemaal in onze visie op natuurlijk stedelijk leven. Het is beter voor het milieu omdat hout als grondstof in principe oneindig is en er in het proces veel minder CO2 vrijkomt. Weliswaar is het bouwen in hout duurder maar met slim ‘plussen en minnen’ kom je uit op slechts 5% hogere bouwkosten ten opzichte van traditionele bouw. Door onder andere ruwbouw als afbouw, een lichtere fundering en een kortere bouwtijd.”

Doel van de middag was om kennis en enthousiasme met elkaar te delen. Dat is gelukt. De aanwezigen waren het met elkaar eens dat er kansen liggen voor circulaire, milieuvriendelijke scholen en dat het nu vooral een kwestie is van doorpakken!

Kijk hier voor onze presentatie in PDF 20220510 KOW Houten en circulaire scholen DEF LOW