WIJpark Schiedam geselecteerd voor ARC21

Datum
2 sep '21
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Impressie 8-laags bouwblok in WIJpark
Artikel —

Goed nieuws! WIJpark in Schiedam is geselecteerd voor de ARC21 Stedenbouw Award. Samen met ontwikkelaar Bemog, ECHO Urban Design en Kickstad hebben we een plan gemaakt voor de herontwikkeling van het Doctor Wibautplein dat helemaal past in onze filosofie van ‘natuurlijk. stedelijk. leven.’

ARC21 Stedenbouw Award
De redactie van De Architect heeft zorgvuldig 15 projecten uitgekozen die inspelen op de meest urgente kwesties van onze tijd: van bevolkingsgroei, woningnood en sociale ongelijkheid tot milieuproblemen en klimaatverandering. De plannen onderscheiden zich door de manier waarop ze bijdragen aan zowel een leefbare stad als aan welzijn en welvaart van de samenleving.

Een onafhankelijke jury – onder leiding van Edzo Bindels – gaat de projecten bespreken en komt in september met een shortlist van drie projecten. Afhankelijk van in hoeverre ze uitgevoerd zijn worden deze projecten ook bezocht. Op 18 november wordt tijdens een feestelijke uitreiking de winnaar bekend gemaakt. Lees meer op www.arc-awards.nl

Verbindend
Het Doctor Wibautplein is belangrijk voor de wijk. Hier komen mensen samen om te spelen en elkaar te ontmoeten. Op de locatie bevindt zich een groentetuin voor de lokale voedselbank en een speelplek voor jongeren. Deze sociaal belangrijke plekken omarmen we in onze visie voor het WIJpark en geven ruimte aan een groene, duurzame en inclusieve plek voor de wijk.

Overview stedenbouwkundig ontwerp WIJpark

Slimme legpuzzel
WIJpark wordt een park waarin de gebouwen te gast zijn. Het park wordt gevormd door vier deelparken, met elk een eigen identiteit en programma. Door een slim schuifspel blijven alle publieke programma’s zoals spelen, sporten en de moestuin behouden en worden alle doelgroepen nog steeds bediend.

De vijf bouwblokken met totaal 132 woningen voegen zich naar de omliggende bebouwing door aan te sluiten op de omliggende hoogtes. Ze trappen op van 2 naar 4 lagen, waarna ze een setback laten zien vanaf de vijfde tot de achtste laag. Alle gebouwen krijgen een daktuin en royale plantenbakken op de balkons rondom. De plantenbakken zijn geïntegreerd in een architectonisch raster, verwijzend naar de vormen en kleuren van de na-oorlogse wijk Nieuwland.

Voor elk wat wils
WIJpark wordt niet alleen een natuurlijk duurzame wijk maar ook een inclusieve wijk. Er is ruimte voor elke stedelijke doelgroep en leeftijdscategorie in één van de 132 nieuwe woningen. Van 3-kamer appartementen en levensloopbestendige zorgwoningen voor senioren tot ruime en flexibele woningen voor gezinnen en kleiner voor starters. Allen vinden ze hun voordeur in het groene WIJpark wat het gevoel van in het groen wonen enkel versterkt.

Vindingrijke oplossingen
De gebouwen worden grotendeels circulair en losmaakbaar gebouwd. Met een prefab houten constructie en bakstenen gevels van gerecycled materiaal die als lego stenen in elkaar geklikt kunnen worden (zonder cement of mortel). WIJpark wordt vanzelfsprekend all-electric, gasloos en (bijna) energieneutraal. Hierbij wordt gekeken naar innovatieve alternatieven, zoals een ‘thermal smart grid’.

WIJpark community
We willen in contact blijven met mensen uit de omgeving en toekomstig bewoners. Zo vormen we samen de WIJpark community, schrijf je in via: https://woneninwijpark.nl/

Impressie WIJpark met deelparken voor spelen en ontmoeten